Pokrój wieprzowinę na kawałki i rozbij tłuczkiem. Zwykłe schabowe mogą się schować
Roladki wieprzowe z warzywnym wypełnieniem to prosty i ciekawy pomysł na obiad. Nie odbiegają daleko od „tradycyjnego schabowego”, a jednak stanowią urozmaicenie na naszych talerzach. Warzywny wkład pomaga utrzymać odpowiednią strukturę dania.
Rolady wieprzowe z ogórkiem
Coraz rzadziej – i zdecydowanie zbyt rzadko – sięgamy po sposoby na urozmaicenie mięsnych dań przez ich faszerowanie. Niegdyś standard na polskich stołach, dziś jest to raczej rzadkość. A szkoda, bo choć najbardziej wyrafinowane przepisy tego typu są niezwykle czasochłonne, to najprostsze z nich to maksimum efektu przy minimum pracy.
Tak jest w wypadku tych prostych roladek wypełnionych warzywami . Nadają one roladom słodko-kwaśnego posmaku. Przede wszystkim jednak pomagają utrzymać soczystość mięsa.
Schabowe rolady na niedzielę
W ten prosty sposób w kotlety schabowe zawinąć można wiele różnych warzyw . Nasz przepis obejmuje paprykę i ogórki konserwowe, ale warto eksperymentować z innymi składnikami.
Składniki
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 2 ogórki konserwowe
- 4 kawałki papryki konserwowej
- Opcjonalnie: 80 g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- Masło klarowane
- Sól, pieprz
- Bułka tarta lub mąka do panierowania
Obiad na niedzielę
Schab cienko rozbijamy przez folię. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki . Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem, a następnie smarujemy masłem.
Na kotletach układamy warzywa . Posypujemy serem, by danie było bardziej kleiste i sycące. Kotlety zawijamy po bokach i rolujemy. Mocujemy wykałaczkami.
Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce lub tylko w mące . Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron.
Wypróbuj też przepisy na proste ciasto owocowe i zalewę do ogórków kiszonych .