Smakosze.pl Przepisy Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować
fot. youtube.com/cookingkun

Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować

3 maja 2024

Niezwykle prosta przekąska ze smażonych ziemniaków będzie od dzisiaj srogą konkurencją zarówno dla placków ziemniaczanych, jak i dla frytek. Choć smażone, takie kulki ziemniaczane są lekkie w smaku i dają dużo frajdy z jedzenia.

Przepis na kulki z ziemniaków

Takie ziemniaczane kuleczki przyrządza się niewiele trudniej niż klasyczne frytki . Ziemniaki kroimy tu metodą julienne, czyli w zapałkę . Sposób ten rzadko spotyka się w wypadku tego warzywa, ale efekt, jak łatwo się przekonać, jest niezwykły.

Cała sztuka przygotowania takich ziemniaków polega na wykorzystaniu odpowiednich ziemniaków . Zbyt soczyste odmiany dadzą rozpadające się ciasto, szukajmy więc ziemniaków typu kulinarnego C, z dużą zawartością skrobi. W sklepach bywają one oznaczone jako dobre na kluski.

ziemniaki julienne
fot. youtube.com/cookingkun
Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego

Głęboko smażone ziemniaki julienne

Ilustracje do tego – azjatyckiego w duchu – przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cooking Kun. Pokazane są tam kulki przyprawione w wersji azjatyckiej, z chili, które tak chętnie jada się na Dalekim Wschodzie. Oczywiście ziemniaki można przyprawić dowolnie – albo wcale. Sam ich smak może okazać się dostatecznie pyszny.

Składniki

  • ½ kg mączystych ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Wybrane przyprawy, np. czosnek suszony, papryka wędzona, tymianek

Nietypowy przepis na ziemniaki

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutke plasterki. Następnie drugi raz kroimy je w poprzek, aby uzyskać paski o grubości zapałki. Paski wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.

Po odcedzeniu ziemniaki osuszamy i przyprawiamy w misce. Zasypujemy paseczki mąką pszenną i mieszamy , wyrabiając masę do smażenia.

W głębokim rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia , czyli taki o wysokim punkcie dymienia. Z miski wyjmujemy po garści ziemniaczanej masy, zgniatamy w kulkę i układamy dość luźno w głębokim oleju. Smażymy, aż ziemniaki staną się złociste – powinno to zająć ok. 10 minut. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z faszerowanych pomidorów i kiełbasę z piekarnika równie dobrą jak z grilla .

kulki ziemniaczane
fot. youtube.com/cookingkun
Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto
Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy