Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować
Niezwykle prosta przekąska ze smażonych ziemniaków będzie od dzisiaj srogą konkurencją zarówno dla placków ziemniaczanych, jak i dla frytek. Choć smażone, takie kulki ziemniaczane są lekkie w smaku i dają dużo frajdy z jedzenia.
Przepis na kulki z ziemniaków
Takie ziemniaczane kuleczki przyrządza się niewiele trudniej niż klasyczne frytki . Ziemniaki kroimy tu metodą julienne, czyli w zapałkę . Sposób ten rzadko spotyka się w wypadku tego warzywa, ale efekt, jak łatwo się przekonać, jest niezwykły.
Cała sztuka przygotowania takich ziemniaków polega na wykorzystaniu odpowiednich ziemniaków . Zbyt soczyste odmiany dadzą rozpadające się ciasto, szukajmy więc ziemniaków typu kulinarnego C, z dużą zawartością skrobi. W sklepach bywają one oznaczone jako dobre na kluski.
Głęboko smażone ziemniaki julienne
Ilustracje do tego – azjatyckiego w duchu – przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cooking Kun. Pokazane są tam kulki przyprawione w wersji azjatyckiej, z chili, które tak chętnie jada się na Dalekim Wschodzie. Oczywiście ziemniaki można przyprawić dowolnie – albo wcale. Sam ich smak może okazać się dostatecznie pyszny.
Składniki
- ½ kg mączystych ziemniaków
- 60 g mąki pszennej
- Sól, pieprz
- Olej do głębokiego smażenia
- Wybrane przyprawy, np. czosnek suszony, papryka wędzona, tymianek
Nietypowy przepis na ziemniaki
Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutke plasterki. Następnie drugi raz kroimy je w poprzek, aby uzyskać paski o grubości zapałki. Paski wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy.
Po odcedzeniu ziemniaki osuszamy i przyprawiamy w misce. Zasypujemy paseczki mąką pszenną i mieszamy , wyrabiając masę do smażenia.
W głębokim rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia , czyli taki o wysokim punkcie dymienia. Z miski wyjmujemy po garści ziemniaczanej masy, zgniatamy w kulkę i układamy dość luźno w głębokim oleju. Smażymy, aż ziemniaki staną się złociste – powinno to zająć ok. 10 minut. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę z faszerowanych pomidorów i kiełbasę z piekarnika równie dobrą jak z grilla .