Smakosze.pl Produkty Polacy je depczą, a są jedynymi z najcenniejszych grzybów. Mało kto ma świadomość
facebook/Lasy Państwowe fot Mateusz Janus

Polacy je depczą, a są jedynymi z najcenniejszych grzybów. Mało kto ma świadomość

7 maja 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Tegoroczna wiosna sprzyja grzybobraniom. W lasach pojawiły się borowiki ceglastopore. Nie każdy zna ten gatunek grzybów i sporo traci. Mają bowiem ciekawy smak i z powodzeniem można je wykorzystać jako składnik zupy lub aromatycznego sosu.

Borowiki ceglastopore - mało znane grzyby w polskich lasach

Można już je znaleźć w Beskidzie Niskim. Jednak znane są jedynie wytrawnym grzybiarzom. Borowiki ceglastopore znajdziemy zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych . Jak podają leśnicy lasów Państwowych wielu boi się je zbierać, ponieważ identyfikują je z trującym, choć bardzo rzadko występującym borowikiem szatańskim. Jak czytamy poście Lasów Państwowych na Facebooku - “ Najpewniej jest to efekt podobnego czerwonego ubarwienia i sinienia po przekrojeniu”.

Różnią się jednak kolorem kapelusza. Borowiki ceglastopore mają je koloru ciemnobrązowego, a szatańskie jasny. Dodatkowo trzon kapelusza borowików ceglastoporych z czerwonego przechodzi w żółty.

Wachowicz wlewa do naleśników aż 2 napoje. Wychodzą idealne

Jak podawać borowiki ceglaste?

Borowiki ceglaste zdaniem znawców zaskakują ciekawym smakiem i mogą być dodatkiem zarówno masy na pierogi lub gołąbki, jak i składnikiem zup oraz sosów. Leśnicy zalecają by pod żadnym pozorem nie spożywać ich na surowo. Może bowiem wywołać problemy żołądkowe. Najlepiej jeść je ugotowane, uduszone lub obsmażone.

Warto wspomnieć, że te grzyby występują w różnych częściach Polski pod różnymi nazwami. Są potocznie nazywane m.in. ceglakami oraz kardynałami. Nie masz pewności co do tego, czy grzyb jest jadalny? Nie ryzykuj, wybieraj te które znasz lub zapytaj się doświadczonych leśników.

Wiosenny wysp grzybów

Tegoroczna wiosna sprzyja grzybiarzom. Poza wspomnianymi “ceglakami” w lasach pojawiły się już żółciaki siarkowe, a nawet maślaki . Zdaniem ekspertów sprzyja temu powodem takich anomalii są zmiany klimatyczne.

Po 100 latach w polskich lasach pojawiły się również gąski sosnowe, które uchodzą za jedne z najdroższych grzybów. Więcej na temat tego fenomenu przeczytasz w tym artykule .

Może zabraknąć Coca-coli i Pepsi. Powód jest bardzo smutny
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy