Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzybowa

Grzybowa

Grzybowa

Kasza gryczana
28.12.2023 09:40 Lubisz jeść tradycyjnie? To szczyt mody. Według „The New York Times” Polacy wyznaczają trendy kulinarne na 2024

Polska kuchnia i polskie zwyczaje kulinarne w końcu przebiły się do elitarnego klubu światowych trendów na nadchodzący rok. Dziennik „The New York Times” umieścił ulubione dania Polaków na liście najważniejszych w 2024 roku. 

Grzybowa Babci Krysi
22.12.2023 10:26 Aromatyczna grzybowa nowej gwiazdy internetu. Filmik autentycznej Babci Krysi trzeba zobaczyć

Filmik o grzybowej Babci Krysi na naszym Facebooku w ciągu doby obejrzało 150 tysięcy osób! To oznacza, że niebawem poznają ją setki tysięcy ludzi w Polsce. Kucharka, która zgodziła się podzielić z nami swoją wiedzą, właśnie staje się gwiazdą internetu. Jej talent i autentyczność przyciągają tłumy a jej przepis na grzybową już jest hitem sieci. 

Najlepsza zupa na zimę
28.11.2023 08:30 Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych

Jaka jest najlepsza zupa na zimę? W takim kraju jak Polska, który ma zupy najlepsze na świecie, nie da się rozstrzygnąć tego pytania. W redakcji Smakoszy niemal doszło do rękoczynów. W końcu zdecydowaliśmy się na kompromisowych 7 zimowych zup.

Chef Andrea Camastra
27.09.2023 18:07 Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni

Nadchodzi jesień, a wraz z nią na naszych stołach pojawiają się inne niż w sezonie letnimprodukty. Potrawy ze szparagami zastępują dania pachnące grzybami, a zamiastorzeźwiającego chłodnika przygotowujemy aromatyczną zupę dyniową. Zdążyliśmyzapomnieć już o truskawkach czy czereśniach, za to kupujemy Szarą Renatę, Ligole,Championy, Lobo czy Antonówkę – popularne, polskie odmiany jabłek. W jaki sposóbwykorzystujemy dary jesieni w polskiej kuchni? Jaka jest ich historia i tradycja w świeciekulinariów? Niektóre fakty będą dla Was zaskoczeniem!

koszyk pełen grzybów
13.08.2023 16:01 Znów pojawiły się w polskich lasach. Grzybiarze go depczą, a kilogram jest wart 2 tysiące euro

W Polsce znaleziono bardzo cenny gatunek grzyba. Koszt kilograma może osiągać nawet 2 tysiące euro. Wielu niewprawnych grzybiarzy nie zdaje sobie sprawę, co rośnie pod ich stopami. Warto rozejrzeć się uważnie podczas najbliższego spaceru po lesie.

grzyby
02.07.2023 12:10 W niektórych lasach jest ich teraz zatrzęsienie. Poznaj aktualną mapę grzybów

Marzy ci się udane grzybobranie? Wyprawa do lasu i powrót z koszem pełnym grzybów? Dzięki naszym informacjom to marzenie da się zrealizować. Podajemy, w których regionach Polski występuje teraz najwięcej grzybów. 

gołąbki
10.06.2023 13:36 Pokazała wszystkim jak robi gołąbki. 1 porada jest bezcenna

Gołąbki są pysznym pomysłem na obiad. Polacy je lubią i dość często jadają. W zależności od regionu kraju gołąbki się różnią. Można przygotować wersję z mięsem lub bez niego. Jednak podczas gotowania warto skorzystać z pewnej rady, która zapewnią kulinarny sukces.

borwiki ceglastopore
07.05.2023 16:40 Polacy je depczą, a są jedynymi z najcenniejszych grzybów. Mało kto ma świadomość

Tegoroczna wiosna sprzyja grzybobraniom. W lasach pojawiły się borowiki ceglastopore. Nie każdy zna ten gatunek grzybów i sporo traci. Mają bowiem ciekawy smak i z powodzeniem można je wykorzystać jako składnik zupy lub aromatycznego sosu.

suszone grzyby
21.09.2022 16:50 Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Jesień jest tą porą roku, kiedy zaczynamy gromadzić grzybowe zapasy. Nadchodzące święta kojarzą się nam z aromatyczną zupą grzybową czy też bezmięsnymi pierogami, dlatego każdy znaleziony zawczasu grzyb jest na wagę złota. Poniżej podpowiadamy, jak sprawić, by suszenie grzybów przebiegło bezproblemowo. Nie każde znalezisko nadaje się do suszenia grzybów. Niektóre gatunki są wręcz do tego stworzone, inne zaś zdecydowanie tracą na jakości a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Nie bez znaczenia jest też przechowywanie po suszeniu grzybów.

siostra Anastazja, pierogi
24.04.2022 18:31 Przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Prosto, tanio i pomysłowo

Dziś przedstawimy wam przepis siostry Anastazji na pierogi z kaszą gryczaną. Będzie prosto, tanio i pomysłowo. Siostra Anastazja nadziewa bowiem pierogi lubianą kaszą, którą łączy z grzybami. Jesteśmy przekonani, że was też zachwyci ta niecodzienna potrawa.Kto z was nie lubi pierogów? Oczywiście pytamy o ich jedzenie, a nie przyrządzanie. Bo na to drugie nie wszyscy zawsze mają chęć. Potrawa ta kojarzy się bowiem z mnóstwem pracy. Nie jest to do końca prawdą, bo dużo zależy od naszego zorganizowania.Przygotowaniem farszu można się zająć nawet dzień wcześniej. Wtedy drugiego dnia pozostanie nam zagnieść ciasto, uformować i ugotować pierogi. Przyrządzenie takiego dania nie zajmie wam dłużej niż godzinę.

zupa grzybowa
25.03.2022 22:52 Zupa grzybowa według Magdy Gessler - przepis

Grzybowa to elastyczne danie. Można ugotować ją z wielu gatunków grzybów suszonych lub świeżych. Doskonale pasują do niej pieczarki, borowiki czy kurki. Potrawa jest wyjątkowo często spotykana na wigilijnych stołach, ale świetnie sprawdzi się także jako pyszny, codzienny obiad.

Zupa grzybowa - ideał na święta
20.12.2021 01:00 Wyjątkowa wigilijna zupa z suszonych grzybów

W wielu domach zamiast barszczu na stole pojawia się grzybowa. Ta aromatyczna zupa jest naprawdę prosta w przyrządzeniu. Najtrudniejszym etapem jest namoczenie grzybów. W naszej recepturze zdradzamy sekret, dzięki któremu danie zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie.Używanie suszonych grzybów wymaga nieco wprawy. Z naszymi wskazówkami dotyczącymi moczenia i gotowania tego specjału z pewnością sobie poradzicie i zrobicie grzybową tak pyszną, że wasi goście będą domagać się dokładek.

Gotowanie grzybów suszonych
18.12.2021 01:00 Jak długo powinno się gotować suszone grzyby?

Suszone grzyby wymagają odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Uważać powinniśmy zarówno mocząc je, jak i potem gotując już skarby lasu. Na każdym etapie nietrudno o bolesny w skutkach błąd, który może zepsuć smak i humor jedzących. Dowiedzcie się jak długo gotować suszone grzyby, by nie zaszkodziły. Ostatnio radziliśmy jak suszone grzyby poprawnie namoczyć. Tym razem wracamy ze wskazówkami, które pomogą wam w zagotowaniu tego specjału. Dzięki nim zachwycicie swoich gości pysznymi specjałami takimi jak uszka czy pierogi. Sprawdźcie koniecznie, jak się zabrać do dalszej obróbki zasuszonych zbiorów z lasu.

Suszone grzyby
14.12.2021 01:00 Jak długo powinno się moczyć suszone grzyby?

Po suszone grzyby z pewnością sięgniemy przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Będziemy je z pewnością gotować, jednak większość dań wymaga też namoczenia skarbów lasu. Jeśli zastanawialiście się, czy jest to konieczne i jak właściwie należy to zrobić — ten artykuł jest dla was. Z suszonymi grzybami z powodzeniem przygotujecie bigos czy uszka do barszczu. Przed dodaniem ich do potrawy poświęćcie jednak chwilę na ich obróbkę. Niestety nie można ich tak po prostu wrzucić i liczyć, że danie się uda. Twarde grzyby nie zaszkodzą zdrowiu, ale smakowi dania już tak.

Gdzie znajdziemy grzyby?
26.08.2021 02:00 Gdzie znajdziemy grzyby w tym sezonie?

Czy byliście już w tym roku na grzybobraniu? Jeśli nie, najwyższy czas się udać, bo własnie teraz lasy obfitują w prawdziwki, podgrzybki, maślaki i kurki. Padające deszcze i w miarę ciepłe noce sprawiły, że wysyp grzybów jest naprawdę duży. Zobacz w jakich lokalizacjach jest największa szansa na udane zbiory. W tym roku sierpniowa pogoda sprzyja grzybiarzom. Jesienna aura, którą mamy właśnie za oknami, sprawiła, że w lasach, zagajnikach i na polanach zaroiło się od grzybów. Podpowiadamy, za portalem grzyby.pl, gdzie teraz można znaleźć najwięcej okazów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: