Smakosze.pl Przepisy Przenigdy tak nie rób. Zepsujesz smak uwielbianego sosu
sos beszamelowy
Fot. Canva/Nebasin

Przenigdy tak nie rób. Zepsujesz smak uwielbianego sosu

22 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos beszamelowy jest niezbędnym dodatkiem do lasagne, zapiekanek warzywnych, mięsnych, czy makaronowych. Jego delikatny, mleczny smak z nutą gałki muszkatołowej doskonale podkreśla aromat przygotowywanych potraw. Niestety beszamel bardzo łatwo go zepsuć. Tych błędów unikaj, a beszamel wyjdzie perfekcyjnie.

Tych błędów unikaj. Beszamel będzie do wyrzucenia

Sos beszamelowy jest teoretycznie niezwykle prostym w przygotowaniu sosem. W praktyce niestety często się nie udaje. Wszystko przez dwa błędy, z których jeden popełniany jest nagminnie. Sos musi być delikatnie podgrzewany na gazie. Jeśli temperatura będzie za wysoka, to zamiast sosu uzyskamy rondel pełen grudek mąki.

mąka (3).jpg
Fot. Canva

Kolejną rzeczą, o jakiej musimy pamiętać, to stopniowe dolewanie mleka do garnka. Jeśli wlejemy od razu większą ilość, uzyskamy podobny efekt, czyli garnek zbitej mąki. Ważne są także przyprawy. Jak zrobić idealny sos beszamelowy? Poniżej znajdziesz składniki i sposób przygotowania. Sos zawsze wyjdzie perfekcyjnie.

sos beszamelowy.jpg
Fot. Canva/Evafotografuje
Ma działanie przeciwzapalne i dba o układ pokarmowy. Wystarczą 2 łyżki dziennie

Idealny sos beszamelowy. Ważne są proporcje

Składniki:

  • 40 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • ⅓ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem.

sos beszamelowy.jpg
fot. Canva

Jak zrobić idealny sos beszamelowy?

Na początku podgrzej delikatnie mleko. W rondelku na najmniejszym ogniu rozpuść masło , a następnie wsyp mąkę. Mieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka. Teraz pora na mleko - wlewaj je stopniowo, stale mieszając i kontrolując gęstość sosu i stopień rozpuszczania mąki.

Gdy wlejesz całe mleko, wymieszaj ponownie sos, wyłącz palnik i dopraw go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos jest gotowy!

Sprawdź również, jak w prosty sposób zrobić pisanki oraz czym odstraszyć szkodniki z balkonu.

sos beszamelowy.jpg
Fot. Canva/SMarina
Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków
Ukryte funkcje wytłaczanki po jajkach. Można sporo zaoszczędzić
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl