Na święta podam takie grzybki z jajek. Nie uwierzysz, jak robię kapelusze

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście jajek pod wszystkimi postaciami. Takich grzybków, jak prezentujemy poniżej, na pewno jeszcze nie widzieliście. Na szczególną uwagę zasługują pomysłowe kapelusze, na które sposób zdradzimy w dalszej części tekstu.
Jajka na Wielkanoc
Jajko to obowiązkowy element podczas nachodzących świąt. Jest ono bowiem symbolem nowego życia oraz odrodzenia. Podaje się je na rozmaite sposoby, jednak wielkanocne biesiadowanie rozpoczyna dzielenie się jajkiem ze święconki. Należy pokroić ja na tyle części, ile jest osób przy stole, a następnie spożyć.
Po jajku ze święconki przychodzi pora na wszelkie inne wariacje. Są to jajka pod majonezem, jajka faszerowane, jajka smażone i wiele wiele więcej. Czy jedliście jednak kiedyś jajka, które wyglądają jak małe smakowite grzybki? Jeśli nie, koniecznie musicie poznać poniższy przepis.

Jajka-grzybki na Wielkanoc
Nóżki pomysłowych jajek w kształcie grzybków nie pozostawiają wątpliwości. Gołym okiem widać, że to ugotowane białko. Jak jednak wyczarować brązowe kapelusze? Sposób jest tak prosty, jak genialny.
Białko jajek jest bardzo podatne na farbowanie. Oczywiście należy to robić jedynie naturalnymi metodami, aby wciąż nadawało się do jedzenia. Idealną metodą na zmianę koloru z białego na brązowy jest…herbata. Tanio, skutecznie i bez wpływu na smak końcowy potrawy. Poniżej zdradzamy, jak zrobić takie wesołe jajeczne grzybki krok po kroku.

Składniki niezbędne do jajek na Wielkanoc
Wiemy już, że potrzebne będą jajka oraz herbata. Przydadzą się też składniki na apetyczną łąkę, na której podamy nasz specjał. Podobny przepis znajdziesz na kanale Zdrowe jedzenie w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo i obrane
- 2 szklanki czarnej herbaty
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Składniki na “łąkę”
- 3 jajka ugotowane na twardo i obrane
- 2 ogórki kiszone
- ½ cebuli
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych
- 2-3 łyżki majonezu
- pieprz
- 1 pęczek koperku

Wielkanocne grzybki-jajka krok po kroku
Przygotuj podkład pod grzybki. Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Tak samo zrób z 3 ugotowanymi na twardo jajkami.
Składniki przełóż do miski. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec starannie wymieszaj z majonezem.
Teraz czas na przygotowanie samych grzybków. W tym celu pozostałe jajka przekrój w ⅓ wysokości, licząc od szerszej strony. Ze wszystkich części usuń żółtka i przełóż je do miski. Gorącą zaparzoną herbatę przelej do garnuszka. Włóż do niej mniejsze cząstki białek, czyli docelowe kapelusze i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz z żółtek. Rozgnieć je widelcem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj majonez oraz musztardę. Wszystko wymieszaj.
Przygotowaną wcześniej łąkę rozłóż równomiernie na dużym talerzu. Ustawiaj na niej nóżki grzybków napełnione farszem. Na koniec odsącz z herbaty przygotowane kapelusze, napełnij farszem i zatknij na szczytach nóżek. Na koniec całość udekoruj posiekanym koperkiem. Możesz też użyć innych dekoracji (pietruszka, groszek, pomidory).
Sprawdź jak zrobić bajeczne pisanki oraz czego absolutnie nie dodawać do żurku.






































