Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący

Oto sekret gotowania tego niecodziennego warzywa. Po dodaniu do wody jednego z kilku składników pozbędziemy się problemu zapachu unoszącego się w kuchni. Zachowamy też urodę kalafiora.
Kalafior – doskonałe warzywo
Choć kalafior jest bardzo powszednim produktem, nie sposób się go nawychwalać. Należy do najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie możemy znaleźć na co dzień w sklepach. Można podawać go w wersji ugotowanej, albo upiec w piekarniku lub na grillu w postaci nazywanej stekami.
Kalafior jest oczywiście idealnie jadalny, a przy tym pyszny, na surowo – np. w sałatce z sosem jogurtowym. W nietypowych przepisach występuje także posiekany w postaci risotto – drobinek, które można ugotować al dente. Najczęściej jednak jadamy go po ugotowaniu.

Gotowanie kalafiora
Z gotowaniem kalafiora jest jednak problem, a być może nawet dwa. Ten bardziej błahy to ciemnienie warzywa podczas obróbki. Przez to nasze danie może stać się mniej efektowne, a w krańcowych wypadkach – nawet nieapetyczne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Drugi, większy problem to zapach. Choć kalafior ma delikatny, przyjemny warzywny smak, podczas gotowania w kuchni roztacza aromat, który nie idzie z tym w parze. Są jednak sposoby, by uniknąć tego problemu.

Jak gotować kalafiora
Do wody podczas gotowania kalafiora można dodać mleko. Często stosuje się je do łagodzenia smaków i zapachów (jak np. w wypadku namaczania śledzi i wątróbki). Tutaj też poradzi sobie dobrze.
Do alternatywnych sposobów należą składniki, które zmienią zapach w kuchni. Takim jest np. liść laurowy. Nie będzie neutralny w smaku dla kalafiora (co nie musi oznaczać nic złego), jednak poradzi sobie z oparami. W podobnej funkcji zastosować można gałkę muszkatołową, a nawet sok z cytryny.

Jak zrobić, by kalafior pozostał biały
Na zachowanie bieli kalafiora sposoby są nieco inne. W tej roli dodatkiem do wody z gotującym się warzywem może być łyżka cukru lub łyżeczka sody oczyszczonej. Oczywiście należy pamiętać, by wcześniej kalafior dobrze umyć.
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, wkładając go dopiero do wrzątku. Warto uważać, by go nie rozgotować. W całości nie przekraczamy więc 15 minut, a jeśli gotujemy makaron w podziale na różyczki, gotujemy je jeszcze krócej, sprawdzając widelcem, czy jest już al dente.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną karkówkę z ziemniakami i niezwykły sok jabłkowy.






































