Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha

Uwielbiam ciasto drożdżowe z kruszonką. Odkąd zaczęłam piec je tak, jak moja babcia, robię od razu dwie keksówki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Moja rodzina je uwielbia. Ciasto drożdżowe na Wielkanoc zwykle wysycha już po 2 dniach. Dzięki małej zmianie w przepisie wypieki są miękkie i wilgotne przez cały czas.
Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnych wypieków, zwłaszcza domowego, puszystego sernika i ciasta drożdżowego. Przepis na ciasto z kruszonką mam od swojej babci. Zmieniła ona nieco recepturę i dzięki niej świąteczny drożdżowiec zawsze wychodzi mięciutki, wilgotny i nie wysycha.
Ciasto drożdżowe na Wielkanoc przepisu babci robię praktycznie tak samo, jak z tradycyjnej receptury. Dodaję jednak dwa składniki, dzięki którym świąteczne wypieki są jeszcze lepsze. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Lepiej od razu zrób dwie blaszki.

Przepis na miękkie i wilgotne ciasto drożdżowe
Przygotowanie ciasta drożdżowego zawsze zaczynamy od rozczynu. Drożdże pięknie urosną, gdy dodamy do nich cukier, mąkę i ciepłe mleko. Mleko nie może być ani zimne, ani za gorące. Wtedy drożdże nie ruszą, a rozczyn nie urośnie. Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je więc z lodówki przed przygotowywaniem deseru.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 220 ml ciepłego, lecz nie gorącego mleka
- 2 łyżki białego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g serka waniliowego homogenizowanego
- 200 g twarogu
- 100 g cukru
- jajko
Składniki na kruszonkę:
- 50 g zimnego masła
- 70 g mąki pszennej
- 50 g białego cukru
Jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie wysycha?
Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Dodaj cukier, mąkę i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, całym jajkiem i serkiem homogenizowanym. Dodaj rozczyn, dokładnie wyrób, a następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotuj kruszonkę: zimne masło wymieszaj dłonią z mąką i cukrem. Ciasto musi być jednolite. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Gdy ciasto ładnie wyrosło, włącz piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj dokładnie z ciastem drożdżowym.
Masę przełóż do keksówki. Na wierzch pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto drożdżowe możesz dodatkowo udekorować domowym lukrem.
Na Wielkanoc polecamy również puszystą babkę. Rodzina będzie zachwycona!





































