Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które prawdopodobnie zna każdy obywatel naszego kraju. I nie tylko. Wielu obcokrajowców wymienia pierogi jako potrawę, którą znają. Nic dziwnego. Są one przepyszne, pięknie wyglądają i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pierogi, w których nie ma ani sera, ani ziemniaków, za to jest tajemniczy, niecodzienny skłądnik.
Pierogi klasyczną polską potrawą
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że pierogi to wizytówka Polski. W naszym kraju robi się je na potęgę. Przepis jest bardzo prosty. Przede wszystkim dużą robotę robi odpowiednie ciasto, które nadaje pierogom niesamowitego smaku. Druga ważna rzecz to oczywiście farsz. W naszym kraju bardzo popularne są pierogi z mięsem, z serem i ziemniakami, czy też z kapustą i grzybami. Te ostatukrytnie znane są tego, że należą do potraw wigilijnych, ale to nie znaczy, że nie można ich robić na co dzień. Oczywiście są też pierogi na słodko. Między innymi z truskawkami, jagodami czy z serem. Do wyboru, do koloru. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Tym razem mamy Wam do zaproponowania zupełnie inne pierogi, które z pewnością zdobędą Waszą sympatię, a do tego idealnie się nadadzą na obiad w Wielki Piątek. Poznajcie ten wspaniały przepis.

Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną to bardzo dobra opcja na obiad w Wielki Piątek. Nie zawierają one bowiem mięsa, a do tego są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 woreczki kaszy gryczanej
- 700 g mąki
- sól
- pieprz
- olej
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Takie pierogi to z pewnością nowatorski wybór, ale za to bardzo smaczny. Poza tym warto eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki.
W pierwszej kolejności zagotowujemy kaszę gryczaną, a później odstawiamy ją do wystudzenia. Cebule drobno siekamy, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
Najpierw na rozgrzanej olejem patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a później kaszę gryczaną. Całość smażymy mniej więcej 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Później doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Bierzemy się za ciasto. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę soli oraz oleju. Wyrabiamy nasze ciasto, po czym je rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których następnie umieszczamy farsz. Formujemy pierogi i gotujemy.
Tak przygotowane pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami z pewnością podbiją niejedno podniebienie.
Sprawdź przepis na jajecznicę w cieście francuskim. Zobacz, jaka ryba jest smaczniejsza i zdrowsza niż dorsz.






































