Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 22.03.2025 09:04

Takie pierogi podaję na obiad w Wielki Piątek. W farszu nie ma ani grama sera, ani ziemniaków

Pyszne gotowane pierogi
Fot. Shutterstock/freeskyline

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które prawdopodobnie zna każdy obywatel naszego kraju. I nie tylko. Wielu obcokrajowców wymienia pierogi jako potrawę, którą znają. Nic dziwnego. Są one przepyszne, pięknie wyglądają i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pierogi, w których nie ma ani sera, ani ziemniaków, za to jest tajemniczy, niecodzienny skłądnik. 

Pierogi klasyczną polską potrawą

Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że pierogi to wizytówka Polski. W naszym kraju robi się je na potęgę. Przepis jest bardzo prosty. Przede wszystkim dużą robotę robi odpowiednie ciasto, które nadaje pierogom niesamowitego smaku. Druga ważna rzecz to oczywiście farsz. W naszym kraju bardzo popularne są pierogi z mięsem, z serem i ziemniakami, czy też z kapustą i grzybami. Te ostatukrytnie znane są tego, że należą do potraw wigilijnych, ale to nie znaczy, że nie można ich robić na co dzień. Oczywiście są też pierogi na słodko. Między innymi z truskawkami, jagodami czy z serem. Do wyboru, do koloru. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

Pyszne pierogi z posypką z boczku
Fot. Canva/Dar1930

Tym razem mamy Wam do zaproponowania zupełnie inne pierogi, które z pewnością zdobędą Waszą sympatię, a do tego idealnie się nadadzą na obiad w Wielki Piątek. Poznajcie ten wspaniały przepis

Surowe pierogi gotowe do ugotowania
Fot. Canva/Dar1930
To najtańsze i najlepsze mięso na rosół. Kosztuje grosze, a Polacy nawet na nie nie spojrzą Rozsmaruj twarożek na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten przepis wymyślił jakiś geniusz

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną to bardzo dobra opcja na obiad w Wielki Piątek. Nie zawierają one bowiem mięsa, a do tego są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 woreczki kaszy gryczanej
  • 700 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dalsza część tekstu pod filmem

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Takie pierogi to z pewnością nowatorski wybór, ale za to bardzo smaczny. Poza tym warto eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. 

W pierwszej kolejności zagotowujemy kaszę gryczaną, a później odstawiamy ją do wystudzenia. Cebule drobno siekamy, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę

Najpierw na rozgrzanej olejem patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a później kaszę gryczaną. Całość smażymy mniej więcej 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Później doprawiamy wszystko solą i pieprzem. 

Bierzemy się za ciasto. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę soli oraz oleju. Wyrabiamy nasze ciasto, po czym je rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka, w których następnie umieszczamy farsz. Formujemy pierogi i gotujemy. 

Tak przygotowane pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami z pewnością podbiją niejedno podniebienie. 

Sprawdź przepis na jajecznicę w cieście francuskim. Zobacz, jaka ryba jest smaczniejsza i zdrowsza niż dorsz

Smaczne pierogi z posypką
Fot. Shutterstock/freeskyline