Smakosze.pl Przepisy Polacy omijają je szerokim łukiem, a jest idealnym mięsem na rosół. Podkręca smak dania
canva/beats3

Polacy omijają je szerokim łukiem, a jest idealnym mięsem na rosół. Podkręca smak dania

1 kwietnia 2023

Rosół nie musi być przyrządzany na mięsie z kury. Znakomitą zupę uzyskamy też, korzystając z gęsiny. Zdradzamy niezawodny i bardzo prosty przepis. Raz spróbujecie, a zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście to danie inaczej.

Jakie mięso można wykorzystać do sporządzenia rosołu?

Najczęściej wybieranym mięsem na rosół jest kurczak. Sięgamy zarówno po całą kurę, jak i jedynie po skrzydełka czy ćwiartki. Niektórzy tez nie pogardzają dodatkiem podrobów. W wielu przepisach też stawia się na dodatek wołowiny np. w postaci szpondra czy pręgi.

Nieliczni jednak sięgają po mniej popularne gatunki ptactwa takie, jak i indyka czy gęś. Ta ostatnia pozwala przygotować bardzo esencjonalną zupę, która z dodatkiem domowego makaronu smakuje wprost obłędnie. Warto się skusić.

Niebywałe, ile kosztuje sernik w cateringu wielkanocnym Anny Korcz. Cena wbija w fotel

Przepis na wyborny rosół z gęsi

Do zrobienia pełnego smaku tradycyjnego rosołu nie potrzeba wiele. Danie przyrządzone na gęsi będzie jednak miało o wiele głębszy smak i znacznie więcej cennych składników odżywczych. Warto je sobie zaserwować zwłaszcza podczas przeziębienia — szybko postawi nas na nogi.

Składniki:

  • 2,5 litra zimnej wody
  • mięso z gęsi: 1 korpus, 2 skrzydełka, szyja oraz 1 udko
  • 2 średnie marchewki
  • 1 drobna pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część małego pora
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Jak zrobić rosół z gęsi? Przepis jest bardzo prosty

Mięso gęsi umieszczamy w dużym garnku i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia , a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, w trakcie usuwając szumy.

Po około 90 minutach dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i selera. Wrzucamy też czosnek bez łupiny, opaloną w płomieniu cebulę i przyprawy, czyli ziele angielskie, liście laurowe, i pieprz ziarnisty.

Gotujemy przez kolejne 90 minut, a na 15 minut przed końcem dodajemy dokładnie opłukanego pora. Przed podaniem z rosołu wyjmujemy warzywa oraz mięso, całość przecedzamy i doprawiamy.

Jak podać rosół z gęsi?

Taką odsłonę tradycyjnej zupy serwujemy podobnie jak wywary bazujące na kurze , czyli z makaronem krajanką, posiekaną natką pietruszki i talarkami ugotowanej marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z kurkumą i imbirem . Być może skusi was też odsłona z dodatkiem pieczonych warzyw o bardzo głębokim smaku.

Mięso na rosół.png
canva/Dar1930
Nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc. Ten mazurek skrywa pyszną niespodziankę
Dietetyk apeluje. Ten składnik jest najgorszy dla zdrowia, unikaj go jak ognia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy