Niebywałe, ile kosztuje sernik w cateringu wielkanocnym Anny Korcz. Cena wbija w fotel
Ceny świątecznych przysmaków w restauracjach w tym roku potrafią szokować. Sernik od Anny Korcz bije jednak wszelkie rekordy. Za większą wersję zapłacimy niemal 200 złotych. Inne specjały wcale nie są tańsze.
Rekordowo drogi sernik
Rosnące ceny żywności, energii i gazu spowodowały, że dania w tegorocznej ofercie wielkanocnej wielu restauracji kosztują sporo. Na proponowane przez Annę Korcz przysmaki jednak nieliczni chyba tylko mogą sobie pozwolić.
Jeden ze świątecznych klasyków, czyli sernik, kosztuje aż 190 złotych. W menu wielkanocnym znajdziemy dwa warianty — baskijski oraz z mascarpone oraz białą czekoladą. Oba są w tej samej cenie oraz w dwóch rozmiarach.
Można mieć jednak obawę, że średni nie zaspokoi apetytu wszystkich łasuchów w rodzinie. Zwłaszcza że w rozpisce trudno znaleźć informacje na temat gramatury tych ciast.
Jajka obierzesz z łatwością. Najlepsze gospodynie mają cudowny trikCo jeszcze trafiło do wielkanocnej oferty restauracji Anny Korcz?
Wybór jest spory. Wśród deserów znajdziemy jeszcze szarlotkę, brownie z wiśnią i paschę z bakaliami, których ceny mieszczą się w przedziale 75-85 złotych. Menu wielkanocne obfituje też w przystawki. Najtańsze są jaja faszerowane - 7 zł/ szt.
Możemy też skusić się na mięsa pieczone, których w karcie jest aż 5, a średnia cena to 85 zł/kg. Nie zabraknie też klasyków takich jak żurek na zakwasie (70 zł/litr), sałatka jarzynowa (8 zł/100 g) czy pasztet (od 65 zł/kg).
Czy w innych restauracjach jest taniej?
Decydując się na zakup rarytasów od gwiazd, niestety musimy liczyć się z wysokimi cenami. Widać to wyraźnie na przykładzie żuru, który w Magdy Gessler kosztuje 75 zł — za 900 ml, a nie litr — a u Piotra Adamczyka nawet 79 złotych.
Ciasta są nieco tańsze, ale ich rozmiary znacznie się od siebie różnią. Znany aktor za 95 złotych nie oferuje pełnego wypieku, a jedynie 5 kawałków domowego sernika.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy, które pozwolą wam samodzielnie przygotować świąteczne specjały. Szczególnie polecamy sprawdzoną recepturę Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Spróbujcie też koniecznie budyniowego sernika od Ewy Wachowicz.
Źródło: kobieta.interia