Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety
Mrożonki nie cieszą się dużą popularnością. Badania pokazują jednak, ze zdecydowanie warto po nie sięgać, zwłaszcza zimą. Straty wartości odżywczych są bowiem niewielkie, a urozmaicona dieta korzystna dla naszego zdrowia.
Mrożonki są zdrowe
Przydatność mrożonek w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną — gdy o różnorodne świeże warzywa i owoce dość trudno — jest bezdyskusyjna. Wbrew obiegowej opinii spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści.
Jak bowiem dowiedziono, zamrażanie jest najlepszą metodę utrwalania owoców i warzyw. Technika pozwala na zachowanie smaku produktów, a także znacznej ilości składników odżywczych.
Eksperci podkreślają, że straty poniesione podczas mrożenia, zbliżone są do tych wynikających z transportowania świeżych warzyw i owoców od rolnika do kupującego. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgamy?
Mrożonki kojarzą się z niską jakością
W świadomości wielu osób mrożenie utrwaliło się jako mniej zdrowa praktyka niż inne formy obróbki. Fakty jednak są takie, że jeśli zamrozimy świeżo zebrane owoce czy warzywa, to w znacznym stopniu zachowają swoje walory. Producenci tego typu wyrobów swoje procedury opracowali w takim stopniu, że utrwalanie ich w ten sposób nieznacznie tylko obniża wartość odżywczą.
Z badań wynika, że największe straty mają miejsce w przypadku witaminy C — do 40%. W przypadku karotenu wartość ta wynosi 5-30%, a dla witamin z grupy B 10-20%. Nie sposób więc zaprzeczyć, że spożycie mrożonek wciąż będzie korzystne. W sezonie zimowym taka forma warzyw czy owoców może być jedyną opcją na urozmaicenie jadłospisu.
Jak bezpiecznie rozmrażać produkty?
By korzystanie z mrożonek nie stanowiło zagrożenia dla zdrowia, trzeba rozmrażać je stopniowo w lodówce lub już podczas przygotowania dania — w garnku lub na patelni. Tylko takie postępowanie da nam pewność, że ewentualne bakterie obecne w produkcie nie namnożą się i nie wpłyną na jego jakość.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, w których możecie wykorzystać mrożonki. Sprawdźcie koniecznie faszerowane warzywami pieczarki . Być może też skusi was prosty i tani gulasz z dodatkiem ziemniaków , który możecie wzbogacić o dowolne mrożonki.