Smakosze.pl Produkty Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety
canva/innadodor

Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety

25 marca 2023

Mrożonki nie cieszą się dużą popularnością. Badania pokazują jednak, ze zdecydowanie warto po nie sięgać, zwłaszcza zimą. Straty wartości odżywczych są bowiem niewielkie, a urozmaicona dieta korzystna dla naszego zdrowia.

Mrożonki są zdrowe

Przydatność mrożonek w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną — gdy o różnorodne świeże warzywa i owoce dość trudno — jest bezdyskusyjna. Wbrew obiegowej opinii spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści.

Jak bowiem dowiedziono, zamrażanie jest najlepszą metodę utrwalania owoców i warzyw. Technika pozwala na zachowanie smaku produktów, a także znacznej ilości składników odżywczych.

Eksperci podkreślają, że straty poniesione podczas mrożenia, zbliżone są do tych wynikających z transportowania świeżych warzyw i owoców od rolnika do kupującego. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgamy?

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Ten szczegół jest najważniejszy

Mrożonki kojarzą się z niską jakością

W świadomości wielu osób mrożenie utrwaliło się jako mniej zdrowa praktyka niż inne formy obróbki. Fakty jednak są takie, że jeśli zamrozimy świeżo zebrane owoce czy warzywa, to w znacznym stopniu zachowają swoje walory. Producenci tego typu wyrobów swoje procedury opracowali w takim stopniu, że utrwalanie ich w ten sposób nieznacznie tylko obniża wartość odżywczą.

Z badań wynika, że największe straty mają miejsce w przypadku witaminy C — do 40%. W przypadku karotenu wartość ta wynosi 5-30%, a dla witamin z grupy B 10-20%. Nie sposób więc zaprzeczyć, że spożycie mrożonek wciąż będzie korzystne. W sezonie zimowym taka forma warzyw czy owoców może być jedyną opcją na urozmaicenie jadłospisu.

Jak bezpiecznie rozmrażać produkty?

By korzystanie z mrożonek nie stanowiło zagrożenia dla zdrowia, trzeba rozmrażać je stopniowo w lodówce lub już podczas przygotowania dania — w garnku lub na patelni. Tylko takie postępowanie da nam pewność, że ewentualne bakterie obecne w produkcie nie namnożą się i nie wpłyną na jego jakość.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, w których możecie wykorzystać mrożonki. Sprawdźcie koniecznie faszerowane warzywami pieczarki . Być może też skusi was prosty i tani gulasz z dodatkiem ziemniaków , który możecie wzbogacić o dowolne mrożonki.

Mrożonki są zdrowe.png
canva/Yuliya Furman
Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie
Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy