Smakosze.pl Dieta Polacy pomijają ją w warzywniaku, a jest niesamowicie cenna. Teraz jem ją non stop i nie żałuję
canva/isabeltp

Polacy pomijają ją w warzywniaku, a jest niesamowicie cenna. Teraz jem ją non stop i nie żałuję

28 sierpnia 2023

Biała papryka coraz częściej pojawia się na straganach. Do niedawna omijałam ją szerokim łukiem, myśląc, że nie jest tak smaczna, jak kolorowe okazy. Teraz już wiem, że byłam w błędzie i korzystam z trwającego sezonu.

Mało popularna a bardzo zdrowa

Ma podłużny kształt i jasny, lekko mleczny kolor. Zazwyczaj też nie rośnie duża, ale okazy mają mało nasion. W Polsce biała papryka uprawiana jest głównie w rejonie małopolski. Jednak mimo ogromnego zainteresowania nią na tym obszarze, w innych częściach kraju jest niemal nieznana.

Nawet widząc ją na straganach, częściej wybieramy jej kolorowe kuzynki. A szkoda, bo biała papryka pod względem smaku i walorów odżywczych wcale im nie ustępuje. Co znajdziemy w tym niewielkim warzywie, które właśnie jest w szczycie sezonie? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Biała papryka jest cenna.jpg
canva/dalton00
Jak odróżnić kanię od muchomora? Te szczegóły są wręcz kluczowe

Biała papryka jest warta kupienia

Warzywo będzie dla nas cenne przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wzmacniającej odporność witaminy C. Znajdziemy niej również wpływającą na dobrą kondycję wzroku witaminę A oraz regulującą poziom cholesterolu i poprawiającą wygląd włosów, skóry i paznokci witaminę E.

Nie bez znaczenia będzie też obecność odpowiedzialnej za właściwe krzepnięcie krwi witaminy K oraz wspomagających tworzenie się czerwonych krwinek witamin z grupy B. Jedząc tę paprykę, dostarczymy sobie też błonnika, który pomoże w regulacji przemiany materii.

Jak podawać białą paprykę?

Białe warzywo można wykorzystać podobnie jak każdą inną odmianę. Świetnie sprawdzi się zarówno serwowana na surowo na kanapkach i w sałatkach, jak i w wersji grillowanej, pieczonej czy duszonej.

Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów z papryką w roli głównej. Spróbujcie koniecznie wersji z farszem — jest sycąca i prosta w przygotowaniu. Być może skusi was też leczo . Oryginalnie danie jest robione właśnie z białej papryki.

Faszerowana papryka jest pyszna.jpg
canva/MariaUspenskaya

Źródło: bonavita, smaker

Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam
Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy