Jak odróżnić kanię od muchomora? Te szczegóły są wręcz kluczowe
Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.
Kania bywa podobna do muchomora
Czubajka kania cieszy się ogromną popularnością wśród grzybiarzy. Jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Przyrządzanie też nie jest skomplikowane.
Trudność stanowić może jedynie stanowić rozpoznanie grzyba. Kania niestety przypomina trującego muchomora sromotnikowego. W dalszej części materiału podpowiemy jak z sukcesem zebrać ten smakowity kąsek.
Dino przebiło dziś wszystkich. Ceny napojów niemal jak za dawnych latJak odróżnić kanię od muchomora? Szczegóły są istotne
Główną cechą charakterystyczną kani jest rozłożysty, przypominający latawiec kapelusz. Młode okazy jednak są bardziej kuliste, przez co łatwo pomylić je z muchomorem. W błąd może też wprowadzić obecność pierścienia na trzonie. Tylko u kani będzie można swobodnie go przesunąć.
Czym zatem kierować się, by zebrać bezpieczne okazy? Na pewno pomocne będzie przyjrzenie się powierzchni kapelusza. Kania ma na nim łuski oraz twardy czubek. Zwykle też znajdziemy ją raczej na pobrzeżach lasu, w parku czy na łące. Muchomory będą pojawiały się w pobliżu drzew liściastych.
Jak podawać kanie?
Czubajkę kanię, podobnie jak wiele innych grzybów leśnych, trzeba poddać obróbce termicznej przed spożyciem. Częstym i dobrym wyborem jest zrobienie z niej kotletów. Kapelusze są duże, więc zadanie nie jest skomplikowane.
Trzonki grzyba niestety są dość włókniste, co sprawia, że nie da się z nich przyrządzić smacznego posiłku. Mniejsze okazy można pokroić i dodać do zupy grzybowej czy roślinnych flaczków. Będą równie smaczne co tradycyjne.
Źródło: doz, haps