Smakosze.pl Dieta Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok
Fot.You Tube/Mangiare u Ewki

Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok

18 lipca 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Jeżyny nie są tak popularne jak maliny lub czereśnie, a szkoda. Te owoce zawierają w sobie szereg cennych witamin i składników odżywczych. Do tego zrobimy z nich pyszny sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowe dni.

Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny nie cieszą się wielką popularnością. Trudno znaleźć je w sklepach i na straganach. Warto jednak podjąć wyzwanie i znaleźć dostawcę lub samodzielnie zebrać, bądź wyhodować te wyjątkowe owoce . Mają one działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe. Wzmacniają naszą odporność oraz układ krwionośny.

Jeżyny wykorzystamy w kuchni na wiele sposobów. Mogą być zarówno świetnym lekko kwaśnym dodatkiem do deserów, jak i składnikiem przetworów m.in. soku. Przepis na ten rarytas znajdziecie poniżej.

jeżyny
fot. Canva
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni

Jak zrobić sok z jeżyn?

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 250 g cukru
  • 15 ml soku z cytryny
  • 55 ml wody

Przepis na sok z jeżyn

Na początku należy dokładnie umyć owoce. Wkładamy je do dużego garnka i wlewamy wodę. Jeżyny gotujemy na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu aż puszczą sok. Wtedy dolewamy do nich 15 ml soku z cytryny i wsypujemy 250 g cukru.

Mieszamy całość i dalej gotujemy sok aż do rozpuszczenia cukru.  Po zakręceniu, ustawiamy je do góry dnem. Sok najlepiej smakuje jako dodatek do herbat. Podobny przepis znajdziesz na kanale Mangiare u Ewki, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na wyjątkowe przetwory m.in. sok z aronii i dżem z morel i.

jeżyny
fot. Canva
Kroję kapustę na plastry, kładę udka kurczaka i zapiekam. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Największy, niedopuszczalny błąd w przechowywaniu wędliny. Przez niego szybko się psuje
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy