Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie dodaję go do soku z aronii. Jest przez to zdrowszy i ma więcej smaku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.08.2023 18:24

Nie dodaję go do soku z aronii. Jest przez to zdrowszy i ma więcej smaku

sok z aronii
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Polecany dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jego picie reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Polecam przepis na sok bez pewnego dodatku. Dzięki temu sok z aronii ma jeszcze więcej smaku. 

Sok z aronii, czyli pij go na zdrowie

Sok z aronii ma wiele wartości zdrowotnych i je go coraz więcej osób. Ten sok bogaty jest w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego. Do tego obniża ciśnienie krwi i wspomagają układ odpornościowy. Sok z aronii pełen jest witaminy C, K i witamin z grupy B.

Oprócz tego ten dobroczynny dla naszego zdrowia sok jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Działanie soku z aronii odczują też osoby, które chorują na cukrzycę i mają problem z nadmiernym przyrostem masy ciała. 

aronia
Canva/Kichigin
Gdy brakuje mi czasu i pomysłów, szykuję taki obiad. Składniki zawsze mam w kuchni

Sok z aronii, czyli serce jak dzwon

Picie soku z aronii dobroczynnie wpływa na nasz układ sercowy. Ten napój podnosi poziom dobrego cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne. Chroni je tym samym przed uszkodzeniami i wylewami. Sok z aronii posiada też właściwości antynowotworowe. 

Picie soku z aronii zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i przełyku. Oprócz tego dobroczynnie wpływa na narząd wzroku szczególnie u seniorów. Picie tego soku przyniesie wiele korzyści osobom z wrzodami żołądka. Podczas przyrządzania soku z aronii nie dodawaj do niego cukru. Sprawisz, że sok będzie jeszcze zdrowszy i będzie miał więcej smaku. 

Jak zrobić sok z aronii?

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • sok z 1 cytryny

Z tej porcji wyjdzie nam litr soku z aronii. Jeśli aronię zbieramy przed przymrozkami, to trzeba ją przemrozić w zamrażalniku, by pozbyć się cierpkiego posmaku. Przebraną aronię wkładamy do woreczka i do zamrażalnika na 48 godzin. Potem ją płuczemy w durszlaku pod gorącą wodą.

Umytą aronię rozdrabniamy blenderem i przekładamy na sito wyłożone gazą. Sok wyciskamy. Możemy sok wycisnąć przy pomocy sokowirówki. Odciśnięty miąższ z aronii możemy zalać przegotowaną wodą i za chwilę znów odcisnąć. Możemy też dodać do dżemu. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 25 minut. Pisaliśmy o soku z jeżyn. Podawaliśmy przepis na sok z aronii z dodatkiem pewnych liści. 

sok z aronii
Canva/madaland

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje