Smakosze.pl Produkty Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment
fot. Canva/alvintus

Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment

11 marca 2024

Wiosna budzi do życia ludzi, zwierzęta i rośliny. W nas wszystkich – także w tych ostatnich, krew zaczyna krążyć szybciej. Dlatego warto ruszyć do lasu i utoczyć nieco z drzewnego „krwiobiegu”. Taki sok to niezwykły produkt o mnóstwie dobroczynnych właściwości.

Naturalny sok z brzozy

Sok z brzozy to jeden z prastarych składników, które wciąż mają miejsce w naszej kuchni. Najlepszym czasem na utaczanie go jest sezon, który zaczyna się normalnie na przełomie marca i kwietnia . Luty 2024 roku był jednak rekordowo ciepły i wiele wskazuje na to, że przyroda budzi się do życia wcześniej niż zazwyczaj.

Dlatego już można się spodziewać, że w naszych lasach będziemy napotykali nieoczekiwany widok. Brzozy, gdzieś na wysokości do metra nad ziemią, będą miały nacięcia z rurkami, odprowadzającymi ich żywicę do podstawionych naczyń. To tradycyjna metoda zbierania soku z drzewa . Jedna budząca się do życia brzoza może dać dziennie nawet kilka litrów soku i przeżyć taką operację bez szwanku.

Do nacięcia wybieramy południową stronę drzewa , gdzie krąży w pniu najwięcej płynu. Mniej szkodliwą dla brzozy metodą jest naciąć korę lub tylko obłamać gałązkę i przymocować do niej butelkę, w której zbierał się będzie sok.

zbieranie soku z brzozy
fot. Canva
Nigdy nie jadłam pyszniejszych naleśników. Tę sztuczkę pokazała mi zaprzyjaźniona kucharka

Na co służy brzozowy sok

Sok brzozowy, który znamy ze sklepów, bywa tak słodki w smaku, że niektórzy uważają go wręcz za mdły. Naturalny sok jest co najwyżej słodkawy, trochę podobny do bardzo rozrzedzonego soku owocowego. Eliksir ten, zwany dawniej oskołą , znany jest w naszej części Europy od niepamiętnych czasów.

Dziś potrafimy wskazać jego dobroczynne właściwości, które pradawni Słowianie jedynie przeczuwali. Oskoła jest niskokaloryczna (19 kcal na 100 g świeżego soku), ale zawiera mnóstwo ważnych związków chemicznych. Należą do nich witaminy B i C, przeciwutleniacze czy mikroelementy , takie jak potas, miedź, żelazo, wapń czy fosfor. Cukier z brzozy to ksylitol – do sklepów trafiają wyraoby z kory tych drzew. Sok z brzozy zawiera też ważne aminokwasy, a nawet pochodne kwasu salicylowego, który znamy jako aspirynę !

Jak stosować oskołę

Oznacza to, że sok taki świetnie sprawdza się na stany zapalne, problemy skórne czy wrzody żołądka. Ponieważ jest bogaty w żelazo, dobrze przeciwdziała anemii i chorobom układu krwionośnego. Pomaga też na trądzik, problemy skórne czy z włosami.

Brzoza daje sok przez około 2-3 tygodnie i przez ten czas można pić nawet do szklanki dziennie . Nie należy jednak przesadzać, a tę ilość najlepiej podzielić sobie na trzy razy dziennie. Co ciekawe, wypicie litra soku na raz może powodować nie tylko pobudzenie, ale wręcz uczucie podobne do upojenia alkoholem .

Z soku można też przygotować syrop, który sprawdzi się świetnie jako dodatek do herbaty czy baza lemoniady . Sok można pasteryzować. Jeśli trafiliśmy więc na hojne drzewo, które dało nam więcej płynu, niż możemy zużyć na bieżąco, można zamknąć je w wyparzonej butelce, wygotować i trzymać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

Przeczytaj też o popularnym serze, któremu grozi wymarcie oraz poznaj zaskakującą cenę wielkanocnych dań w restauracji Piotra Adamczyka .

nacięcie w korze
fot. Canva
Weź pomidora i tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten pomysł powinien dostać nagrodę
Polacy wciąż je jedzą, choć wcale nie pomagają schudnąć. Tych produktów lepiej unikaj, gdy jesteś na diecie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy