Połącz mąkę z nietypowym płynem i zanurz w nim rybę. Chrupiąca panierka nie ma sobie równych
Obtocz filety z ryby w cieście z mąki pszennej i jasnego, zimnego piwa, następnie usmaż. Filety będą niezwykle soczyste i pełne smaku. Ryba będzie miała chrupiącą, złocistą panierkę. Nie ma lepszego pomysłu na szybki i smaczny obiad.
Filety rybne w innym wydaniu posmakują każdemu
Ryba jest świetnym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad. Filety możemy przyrządzić na wiele sposobów. Możemy je usmażyć, upiec, zgrillować, czy ugotować na parze. Jeśli przygotowujemy smażone filety, zwykle panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej.
Mało kto wie, że możemy usmażyć rybę w cieście z mąki pszennej i jasnego piwa. Im zimniejsze piwo, tym bardziej chrupiąca panierka. Ryba przyrządzona w ten sposób jest soczysta w środku, chrupiąca i złocista z zewnątrz. Jest doskonale doprawiona.
Do ryby smażonej w cieście z piwa koniecznie przygotuj frytki i lekką surówkę. Polecam surówkę z kiszonej kapusty. Tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Ryba w piwnej panierce
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza lub mintaja
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki bardzo zimnego, jasnego piwa
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste filety rybne w chrupiącej panierce?
Filety pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz je solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, odstaw. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dolewaj piwo, stale mieszając, aż powstanie gęste ciasto.
Filety obtocz w mące, następnie w przygotowanym cieście i od razu kładź na rozgrzany olej. Smaż kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistej panierki. Do ryby przygotuj frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu oraz surówkę z kiszonej kapusty . Wszyscy będą zachwyceni.