Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Przepis krok po kroku
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste, szybkie, a jego smak i aromat zachwycą każdego miłośnika mięsa. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, idealne na pożywny i smaczny obiad.
Polędwiczka wieprzowa jest jedynym z najsmaczniejszych mięs, nie ma kości, przerostów, nie jest łykowata, a jej mięso jest bardzo delikatne i odpowiednio przygotowane rozpływa się w ustach. Polędwiczka duszona w sosie śmietanowym jest tak pyszna, że każdy prosi o dokładkę.
Sos przygotuj na bazie bulionu warzywnego. Duszona wieprzowina nabierze smaku warzyw i będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do sosu koniecznie dodaj cebulę, która podczas obróbki termicznej naturalnie zagęszcza potrawę.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym świetnie smakują podane z ziemniakami i burakami tartymi. Doskonałym pomysłem na przygotowanie całego dania jest również zielone puree z groszku i warzywa z pary.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie polędwiczek- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki w sosie pieczarkowym z tymiankiem i białym winem wytrawnym.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
Składniki na 3-4 porcje:
polędwiczka wieprzowa
400 ml bulionu
duża cebula
200 ml śmietany
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki masła
łyżka mąki
liść laurowy
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym?
Polędwicę umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry, następnie oprósz solą, pieprzem i obtocz w mące. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj mięso i smaż przez kilka minut z każdej strony, w tym czasie zagotuj bulion.
Źródło zdjęcia: canva/JuliaLototskaya Wrzący bulion wlej do polędwiczek, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, do miękkości mięsa. Śmietanę zahartuj w odrobinie zimnej wody i wlej do garnka pod koniec gotowania, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje, oprósz solą, pieprzem, posiekanym koperkiem. W razie potrzeby zagęść sos mąką.