Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym z tymiankiem, rozmarynem i białym winem to pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny, również na święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.
Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso pozbawione kości i przerostów. Polędwiczki smażone, następnie duszone z pieczarkami w winie są tak miękkie, że aż rozpływają się w ustach. Polędwiczki zyskują również wyjątkowy smak i aromat za sprawą dodatków, suszonego tymianku i gałązek rozmarynu.
Do polędwiczek wieprzowych z pieczarkami idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane z chrzanem. Danie podaję również z fasolką szparagową lub szparagami. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna, smaczna i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Polędwiczki możesz również podać z kopytkami lub włoskimi kluseczkami, gnocchi.
Świetnym pomysłem na wieprzowinę w nowej odsłonie są również policzki wieprzowe w sosie grzybowym. Ten niezwykle delikatny kawałek mięsa również uchodzi za przysmak i jest podawany w najlepszych restauracjach.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
500 g polędwicy wieprzowej
cebula
400 g pieczarek
płaska łyżeczka tymianku suszonego
150 ml białego wina wytrawnego
2 łyżki mąki
3 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
łyżka masła
olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki śmietany 18%
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami?
Polędwicę pokrój w plastry, każdy oprósz solą, pieprzem, rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż polędwiczki przez 4-5 minut z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru.
Usmażone polędwiczki przełóż do większego garnka, na tej samej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki, oprósz tymiankiem i smaż przez 3-4 minuty.
Źródło zdjęcia: canva/homydesign Grzyby dodaj do mięsa, wymieszaj. Całość podlej winem, dodaj gałązki rozmarynu i duś pod przykryciem do momentu, kiedy polędwiczki będą miękkie. Rozrób śmietanę w odrobinie zimnej wody i dodaj do dania pod koniec gotowania, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.