Polskie warzywo, o którym zapomniano. Seniorzy powinni włączyć do swojej diety
Rzepa należała kiedyś do tych produktów, które były ratunkiem od przednówkowego głodu i powiewem świeżości w ubogiej kuchni. Pewnie przez to ubogie skojarzenie odeszła w niełaskę. Ale bardzo niesłusznie.
Niedoceniana rzepa
Rzepa nie ma wielu wymagań, jeśli chodzi o warunki uprawy . Przez to jest tania, a przez to z kolei – była powszechna w kuchni , której nie uważamy dzisiaj za przesadnie wyrafinowaną. Jednak to wszystko stereotypy.
W walce z nimi nie pomaga nawet fakt, że – w przeciwieństwie do wielu warzyw – jest bohaterką jednego z najsłynniejszych polskich wierszy. I to solistką, w odróżnieniu od zespołu warzyw „na straganie w dzień targowy”. Rację miał Julian Tuwim, że popularyzował rzepę od małego. Rację miał też bohater jego wiersza, dziadek, który zasadził rzepkę w ogrodzie . Jako senior powinien interesować się mocno właściwościami tego warzywa.
Witaminy w rzepie
Rzepa – bliska krewniaczka kalarepy, jednak inne warzywo – jest bardzo cennym uzupełnieniem diety. Jest warzywem bogatym w białko, a co może ważniejsze – w błonnik. Zjedzona do posiłku, a najlepiej przed nim, reguluje więc poziom cukru we krwi , a zatem także poczucie sytości. Już samo to jest świetną zasługą dla diety .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Dodajemy do tego jeszcze witaminy – zwłaszcza z grupy B, które mają ważną funkcję, jeśli chodzi o regulację naszego układu nerwowego . Jest też bogata w witaminę K i przeciwutleniacze. Hamuje rozwój komórek nowotworowych i spowalnia procesy starzenia w organizmie.
Rzepa dla seniorów
Wiele cennych właściwości rzepy działa na problemy, które występują w związku ze starzeniem. Jedząc ją regularnie możemy pomóc sobie uregulować poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega chorobom układu krążenia i miażdżycy . Z kolei regulacja poziomu cukru po posiłku sprawia, że rzepa to świetny wybór dla pacjentów z cukrzycą i osób zagrożonych tą chorobą.
Błonnik zresztą nie tylko pomaga wypłaszczać krzywą insulinową. Działa także na regulację pracy układu pokarmowego , wspiera pracę jelit i zapobiega zaparciom. Rzepa zawiera też magnez, żelazo, potas, cynk i fosfor, czyli całą gamę mikroelementów, które często potrzebujemy suplementować.
Jak jeść rzepę
Wszystko to nie byłoby może takim wielkim odkryciem, gdyby nie to, jak uniwersalnym produktem jest zwykła rzepa . Doskonale smakuje ona na surowo, zwłaszcza z lodówki – jest wtedy chrupka i wilgotna.
Jednak ze względu na zwartą strukturę niektórzy mogą mieć problem z pogryzaniem sobie takiego warzywa. Można wtedy zetrzeć je na tarce lub pokroić julienne do surówki . A by ją dodatkowo zmiękczyć – nie ma problemu, by ją ugotować lub upiec.
Rzepa jest też dobrym składnikiem zup warzywnych i zapiekanek . W tym wydaniu przenika się smakiem z bardziej wyrazistymi składnikami. Jednak w każdej postaci – jest niezastąpiona dla zdrowia.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z ogórków kiszonych i pierogi z mięsem z rosołu .