Pomidorowa na rosole dawno mi się znudziła. Teraz robię zupełnie inną zupę, bezbłędnie syci i rozgrzewa
Prosta zupa na rosole, która zaskoczy waszych bliskich, wcale nie musi być skomplikowana w przygotowaniu. Wykorzystałam 2 uwielbiane warzywa, a danie wyszło smaczne i sycące. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, a talerzem tego dania naje się każdy członek rodziny. Musicie spróbować.
Pyszna zupa na rosole
Nie wiecie co zrobić z rosołu, który został wam z niedzielnego obiadu i nie macie ochoty na pomidorową? Niedawno znalazłam przepis, który idealnie sprawdza się w takiej sytuacji. Zupa wyszła fantastyczna, nie gotowałam jej długo, a koszty też były niskie.
Wykorzystałam warzywo, którego rzadko używa się w kuchni, a akurat znalazło się w mojej lodówce. Co było gwiazdą dania? Zdradzam w dalszej części artykułu.
Przepis na oryginalną zupę na rosole
Zamiast korzystać z pomidorów, tym razem postawiłam na pora. Zupa była rozgrzewająca i dobrze doprawiona dzięki zestawowi aromatycznych dodatków. Poza tym do garnka dałam solidną porcję sycących ziemniaków. Spróbujcie koniecznie - na pewno was zachwyci.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu
- 3 pory bez liści
- 2 średnie cebule
- 6 średnich ziemniaków
- 40 ml oleju rzepakowego
- 125 ml kwaśnej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki do podania
Z kilku składników przygotujecie smakowite danie, które rozgrzeje i nasyci na długie godziny. Sprawdźcie zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania i cieszcie się jej smakiem już dziś.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę na rosole? Postawcie na pory
Zaczynam od przygotowania porów. Potrzebne będą jedynie białe i jasnozielone części , więc odcinam liście. Zachowuje je — przydadzą się do kolejnego rosołu. Warzywo dokładnie płuczę i kroję w cienkie plastry.
Ziemniaki obieram, myję i kroję w niedużą kostkę. Cebulę pozbawiam łupiny i kroję w piórka. W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz i szklę na nim cebulę. Następnie wrzucam pora i smażę przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaję ziemniaki i zalewam rosołem.
Doprowadzam do wrzenia, po czym gotuję, aż bulwy zmiękną. Zupę zabielam jeszcze śmietaną. Najpierw dodaję chochlę płynu do nabiału, a po rozmieszaniu wlewam całość do garnka. W ten sposób unikam uzyskania grudek.
Na koniec danie doprawiam gałka muszkatołową, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wsypuję też posiekaną natkę pietruszki dla uatrakcyjnienia wyglądu i smaku.
Jak podać zupę z porów?
Do dania warto podać świeże pieczywo lub wrzucić grzanki. U nas w domu popularne jest też wrzucanie ciecierzycy. Zawiera białko roślinne, dzięki któremu danie staje się jeszcze bardziej sycące.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rozgrzewające zupy. Sprawdźcie jak zrobić pomidorową z soczewicą — jest bardzo aromatyczna i kojąca. Być może skusi was też prosty patent na zupę z dyni .