Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do swojego omletu dodaję 2 nieoczywiste składniki. Rodzina pukała się w głowę, teraz nie chcą jeść inaczej

Do swojego omletu dodaję 2 nieoczywiste składniki. Rodzina pukała się w głowę, teraz nie chcą jeść inaczej

Omlet z 2 dodatkami
YT/Essen Rezepte

Omlet jest jednym ze śniadaniowych klasyków. W moim domu zawsze wzbogacany jest o dwa składniki. Dzięki nim smakuje fantastycznie. Rodzina nie chce już nic innego na śniadanie.
 

Omlet ożywi śniadanie

Śniadanie z jajkami nigdy się moim bliskim chyba już nie znudzi. Ile razy można jednak jeść jajecznicę czy jajka na twardo? Mój czteroskładnikowy omlet pokochali na szczęście od pierwszego spróbowania. 

Do jego przygotowania zainspirowała mnie receptura z internetu zaprezentowana przez dietetyczkę. Gdy zerknęłam na przepis, byłam zaskoczona- były w nim tylko 4 składniki? Co trafiło do potrawy i jak ją zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Robienie omletu.jpg
canva/Annushka Ahuja, Pexels
Ruszyło z samego rana w Biedronce. Tylko teraz hitowy robot kuchenny w rewelacyjnej cenie

Przepis na smaczny omlet

Dieta to nie tylko wyrzeczenia. My się nie odchudzamy, ale omlet od dietetyczki, który stał się już moim popisowym posiłkiem śniadaniowym, do dziś z nami pozostał. Połączenie jajek czosnku, sera i szczypiorku jest zniewalające. Tego trzeba spróbować.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 30 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła klarowanego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • szczypiorek wedle uznania

Połączenie powyższych składników to prawdziwa poezja smaku. Dokładny sposób przygotowania omletu opisuję w zamieszczonej poniżej instrukcji. Polecam spróbować.

Jak zrobić omlet z 4 składników? Przepis jest banalny

Zaczynam od umycie i posiekania szczypiorku — trochę dodam do masy na omlet, resztą posypię danie. Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Czosnek obieram i siekam.

Jajka wbijam do większej miski. Roztrzepuję je starannie i łączę z przygotowanymi dodatkami. Masło topię na patelni i wylewam na nie masę na omlet.

Smażę na średnim ogniu, a gdy już powoli zacznie się ścinać, posypuję odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Po chwili obracam i przyrządzam z drugiej strony przez 1-2 minuty. Przenoszę na talerz.

Jak podawać omlet z 4 składników?

Do dania warto podać świeże pieczywo i posypać go zachowanym na tę okoliczność szczypiorkiem. Moim bliscy często smarują omlet jeszcze porcją gęstego jogurtu lub śmietany.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na śniadanie. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszną jajecznicę z boczniakami. Być może skusi was też wytrawny omlet z pieczarkami bez jajek.

Omlet z 4 składnikami.jpg
canva/margouillatphotos