Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowy przepis na zupę z dyni. Kluczowe są 2 przyprawy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.09.2022 20:10

Hitowy przepis na zupę z dyni. Kluczowe są 2 przyprawy

Hitowy przepis na zupę z dyni. Kluczowe są 2 przyprawy
canva/Nungning20

Zupa krem z dyni z dodatkiem mielonego imbiru i gałki muszkatołowej to pomysł na rewelacyjny obiad w chłodne, jesienne dni. Zupa jest pożywna i bardzo smaczna, a dzięki przyprawom również doskonale rozgrzewa.

Zupę krem z dyni możemy podać na wiele sposobów. Możemy przygotować do niej domowe grzanki ziołowe lub czosnkowe, podać z groszkiem ptysiowym. Moją ulubioną wersją jest natomiast krem z prażonymi pestkami dyni i kwaśną śmietaną, tak podana zupa za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Do przygotowania zupy krem z dyni wykorzystajmy bulion warzywny lub rosół z poprzedniego dnia. Możemy również wcześniej ugotować szybki wywar z kilku warzyw, żeby zupa była bardziej aromatyczna. Zrezygnujmy z bulionu przygotowanego z kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty.

Zupę krem z dyni ugotujemy bardzo szybko. Obrane i pokrojone warzywa gotujemy do miękkości, następnie blendujemy i doprawiamy. Pestki wybrane z dyni możemy samodzielnie wysuszyć i trzymać w szklanym słoiku, będą pysznym dodatkiem do zup kremów.

Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej

Składniki:

  • mała dynia Hokkaido

  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu

  • 2 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • cebula

  • pół łyżeczki imbiru mielonego

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • śmietana 18% do podania

  • suszone pestki dyni

Jak zrobić zupę dyniową? Zupa jest pożywna i mocno rozgrzewa, jest idealna na jesienny obiad

Dynię obierz ze skóry, łyżką usuń pestki i miąższ, resztę pokrój w kostkę i włóż do garnka. Ziemniaki, cebulę i marchewki również pokrój i dodaj do dyni. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Pestki dyni przepraż na suchej patelni. Zupę zblenduj na gęsty krem, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, imbirem, gałką muszkatołową i gotuj jeszcze chwilę, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę wlej do misek, oprósz prażonymi pestkami i podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego. Przygotuj również kluski śląskie z dodatkiem dyni, są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Z dyni zrobisz pyszne przetwory na zimę- tu poznasz przepis na marynowaną dynię w zalewie curry.

Zupa krem z dyni
canva/foodandwinephotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Tagi: Zupa Danie Obiad