Hitowy przepis na zupę z dyni. Kluczowe są 2 przyprawy
Zupa krem z dyni z dodatkiem mielonego imbiru i gałki muszkatołowej to pomysł na rewelacyjny obiad w chłodne, jesienne dni. Zupa jest pożywna i bardzo smaczna, a dzięki przyprawom również doskonale rozgrzewa.
Zupę krem z dyni możemy podać na wiele sposobów. Możemy przygotować do niej domowe grzanki ziołowe lub czosnkowe, podać z groszkiem ptysiowym. Moją ulubioną wersją jest natomiast krem z prażonymi pestkami dyni i kwaśną śmietaną, tak podana zupa za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Do przygotowania zupy krem z dyni wykorzystajmy bulion warzywny lub rosół z poprzedniego dnia. Możemy również wcześniej ugotować szybki wywar z kilku warzyw, żeby zupa była bardziej aromatyczna. Zrezygnujmy z bulionu przygotowanego z kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty.
Zupę krem z dyni ugotujemy bardzo szybko. Obrane i pokrojone warzywa gotujemy do miękkości, następnie blendujemy i doprawiamy. Pestki wybrane z dyni możemy samodzielnie wysuszyć i trzymać w szklanym słoiku, będą pysznym dodatkiem do zup kremów.
Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej
Składniki:
mała dynia Hokkaido
1 l bulionu warzywnego lub rosołu
2 ziemniaki
2 marchewki
cebula
pół łyżeczki imbiru mielonego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz, cukier do smaku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
śmietana 18% do podania
suszone pestki dyni
Jak zrobić zupę dyniową? Zupa jest pożywna i mocno rozgrzewa, jest idealna na jesienny obiad
Dynię obierz ze skóry, łyżką usuń pestki i miąższ, resztę pokrój w kostkę i włóż do garnka. Ziemniaki, cebulę i marchewki również pokrój i dodaj do dyni. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
Pestki dyni przepraż na suchej patelni. Zupę zblenduj na gęsty krem, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, imbirem, gałką muszkatołową i gotuj jeszcze chwilę, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę wlej do misek, oprósz prażonymi pestkami i podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego. Przygotuj również kluski śląskie z dodatkiem dyni, są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Z dyni zrobisz pyszne przetwory na zimę- tu poznasz przepis na marynowaną dynię w zalewie curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niepowtarzalne, pożywne kotlety siekane. Dodatki przesądzają o sukcesie
Sycący krupnik według Gessler. Zapomnisz o lekkich, wodnistych zupach
Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody
Źródło: kuchnia-domowa