Smakosze.pl Produkty Popularna i uwielbiana na całym świecie. Mało kto wie, że skrywa mroczny sekret
kiełbasa chorizo
Fot. Canva/TayaCho

Popularna i uwielbiana na całym świecie. Mało kto wie, że skrywa mroczny sekret

25 marca 2025

Chorizo to hiszpańska kiełbasa, którą zajada się cały świat. Trzeba jednak pamiętać o pewnych przestrogach zdrowotnych. Dotyczą one zresztą bardzo wielu wędlin.

Chorizo – popularna kiełbasa

Hiszpańską chorizo (czyt. czorizo , nie korizo ) można dziś kupić praktycznie w każdym sklepie. Występuje jako paczkowane pęta albo w plasterkach. Są wersje dojrzewające na surowo i wędzone, o dość zróżnicowanym smaku.

Ten sposób konserwowania mięsa rozwinął się na gorącym Półwyspie Iberyjskim wieki temu . Wieprzowina peklowana jest w soli z dodatkiem czosnku i chili. Dzięki temu, jak przystało na dojrzewające mięso, jest bardzo odporna na zepsucie. Ma to jednak swoją cenę, zwłaszcza dzisiaj.

chorizo w plasterkach
Fot. Canva
To najlepsza zupa, jaką ugotujesz z młodych ziemniaków. Smakuje jak marzenie

Uważaj na nadmiar chorizo

Rzecz w tym, że nawet tradycyjne chorizo to rzecz, delikatnie mówiąc, nie najzdrowsza . Zaszkodzić na żołądek może już sam nadmiar przypraw, zwłaszcza chili , które na drogi pokarmowe działa podrażniająco.

Dalsza część tekstu pod filmem

Jest oczywiście także tłuszcz wieprzowy . Chorizo przygotowuje się raczej z tłustszych kawałków (jak to kiełbasę – nie zużywa się na nią najcenniejszych kulinarnie mięs). Oznacza to dużo nasyconych kwasów tłuszczowych , podwyższone ryzyko nadwagi, miażdżycy i chorób serca.

pokrojone chorizo
Fot. Canva

Wędliny i ich konserwanty

Jeszcze gorzej dzieje się jednak, kiedy kiełbasa, z którą mamy do czynienia, jest produktem wysoko przetworzonym. Problem w tym, że oryginalne chorizo, sprowadzane z daleka, musi spełniać pewne wymogi, jeśli chodzi o odporność na zepsucie. Czosnek i chili nie zawsze poradzą, jeśli kiełbasa ma później czekać na klienta w supermarkecie.

Dlatego do konserwowania stosuje się sztuczne dodatki, takie jak azotyn sodu (E250) – wciąż powszechnie stosowany, mimo wielu kontrowersji. Oczywiście wzmacniacze smaku i konserwanty występują w bardzo wielu wędlinach. Jednak ich obecność w importowanych produktach, takich jak chorizo, jest powszechna.

grillowane chorizo
Fot. Canva

Chorizo – tak, ale nie w nadmiarze

Jednak wszystkie składniki kiełbasy chorizo z pewnością są dopuszczone do spożycia przez ludzi . W końcu bez tego produkt w ogóle nie dostałby zgody Sanepidu, by wejść na półki. Ważne jest jednak coś, czego służby sanitarne nie upilnują: umiar.

Dlatego traktujmy tapasy z chorizo raczej jako przekąskę niż podstawę diety. Ważne, by pamiętać o dużej ilości warzyw i ograniczaniu mięsa – przynajmniej względem tego, ile zjada statystyczny Polak. Nie licząc nawet konserwantów i wzmacniaczy smaku, już sama ilość zwierzęcego tłuszczu bywa w naszej diecie mocno problematyczna.

Wypróbuj też przepisy na zupę z młodymi ziemniakami i niezwykły sok z jabłek .

tapasy
Fot. Canva
Najgorszy sposób jedzenia pomidorów. Nigdy tak nie rób, ryzykujesz zdrowiem
Weź liście laurowe i jabłka. Niesamowite, co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl