Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorszy sposób jedzenia pomidorów. Nigdy tak nie rób, ryzykujesz zdrowiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.03.2025 07:00

Najgorszy sposób jedzenia pomidorów. Nigdy tak nie rób, ryzykujesz zdrowiem

krojenie pomidora
Fot. Canva

Warzywa to samo zdrowie? Niby tak, ale nie wszystko, co w warzywach zawarte, odbije się korzystnie na naszym organizmie. Nawet pomidory są tu na cenzurowanym. Ale o co właściwie chodzi? Już wyjaśniamy.

Pomidory zdrowe, ale nie zawsze

Oczywiście: nie należy zniechęcać nikogo do jedzenia pomidorów. Są prawdziwą eksplozją witamin i niezastąpionym źródłem mikroelementów. Tu do najważniejszych należą potas i żelazo.

Szczególnie ważny w czerwonych, dorodnych warzywo-owocach jest likopen – przeciwutleniacz należący do karotenów. Jego regularne jedzenie pomaga powstrzymywać procesy nowotworowe. Jednak włączanie pomidorów do diety może mieć też negatywne skutki.

różne pomidory

Ceny produktów na Wielkanoc znowu wzrosły. Przy półce z jajkami można się złapać za głowę

Pomidory – nie na pusty żołądek

Rzecz w tym, że choć pomidory nie kojarzą nam się jako najbardziej kwaśne warzywa, ich sok ma odczyn o niskim pH. Oznacza to, że lepiej nie zaczynać od nich dnia. Kwaśny sok podrażnić może błonę śluzową żołądka, wywołać zgagę, a także zaostrzyć problemy z wrzodami.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Dlatego nadmiaru pomidorów powinny unikać osoby z wrażliwym układem pokarmowym, cierpiące na chorobę wrzodową czy refluks. Problemem może być też zawarta w owocach histamina. To hormon o wielu pozytywnych zastosowaniach w naszym organizmie. Jest też jednak alergenem.

pomidory w skrzynce

Jak jeść pomidory

Pomidory są świetnym dodatkiem do naszej diety. Są niskokaloryczne (ok. 20 kalorii w stu gramach), ale niezwykle sycące. Odpowiada za to koncentracja umami – smaku, który zostawia w nas poczucie sytości. Pomidory nie mają też zupełnie tłuszczu, choć nie są przy tym najlepszym warzywem, jeśli chodzi o zawartość błonnika, którego mają poniżej 2 proc.

Ważne jest jednak, że warzywo to zawiera składniki odżywcze, które dobrze znoszą obróbkę termiczną. Dlatego jedząc sos pomidorowy możemy z powodzeniem powiedzieć, że mamy dawkę warzyw w naszej diecie. Wybierając przetwory kierujmy się oczywiście prostym i wolnym od konserwantów składem.

odmiany pomidorów

Kiedy jeść pomidory

Pomidory są w naszych sklepach produktem całorocznym. Łatwo zapominamy, że najlepsze owoce kupić można od maja do później jesieni. Zimowe przyjeżdżają do nas z południa Europy lub północnej Afryki. Są to odmiany selekcjonowane pod kątem wytrzymałości transportu, a nie smaku, aromatu czy wartości odżywczych.

Dlatego warto pamiętać, że pomidory łatwo zamykać w przetwory. Chodzi nie tylko o domowy przecier lub jego redukcję – koncentrat. Na wschód od Polski kiszone pomidory są równie popularne jak tak samo przygotowane ogórki. Z łatwością przygotujemy też suszone pomidory, wydrążając połówki i ustawiając piekarnik na możliwie niską temperaturę.

Wypróbuj też przepis na wielkanocną sałatkę z surimi i zapiekankę z kotletami mielonymi.

odmiany pomidorów