Najgorszy sposób jedzenia pomidorów. Nigdy tak nie rób, ryzykujesz zdrowiem

Warzywa to samo zdrowie? Niby tak, ale nie wszystko, co w warzywach zawarte, odbije się korzystnie na naszym organizmie. Nawet pomidory są tu na cenzurowanym. Ale o co właściwie chodzi? Już wyjaśniamy.
Pomidory zdrowe, ale nie zawsze
Oczywiście: nie należy zniechęcać nikogo do jedzenia pomidorów. Są prawdziwą eksplozją witamin i niezastąpionym źródłem mikroelementów. Tu do najważniejszych należą potas i żelazo.
Szczególnie ważny w czerwonych, dorodnych warzywo-owocach jest likopen – przeciwutleniacz należący do karotenów. Jego regularne jedzenie pomaga powstrzymywać procesy nowotworowe. Jednak włączanie pomidorów do diety może mieć też negatywne skutki.
Pomidory – nie na pusty żołądek
Rzecz w tym, że choć pomidory nie kojarzą nam się jako najbardziej kwaśne warzywa, ich sok ma odczyn o niskim pH. Oznacza to, że lepiej nie zaczynać od nich dnia. Kwaśny sok podrażnić może błonę śluzową żołądka, wywołać zgagę, a także zaostrzyć problemy z wrzodami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Dlatego nadmiaru pomidorów powinny unikać osoby z wrażliwym układem pokarmowym, cierpiące na chorobę wrzodową czy refluks. Problemem może być też zawarta w owocach histamina. To hormon o wielu pozytywnych zastosowaniach w naszym organizmie. Jest też jednak alergenem.
Jak jeść pomidory
Pomidory są świetnym dodatkiem do naszej diety. Są niskokaloryczne (ok. 20 kalorii w stu gramach), ale niezwykle sycące. Odpowiada za to koncentracja umami – smaku, który zostawia w nas poczucie sytości. Pomidory nie mają też zupełnie tłuszczu, choć nie są przy tym najlepszym warzywem, jeśli chodzi o zawartość błonnika, którego mają poniżej 2 proc.
Ważne jest jednak, że warzywo to zawiera składniki odżywcze, które dobrze znoszą obróbkę termiczną. Dlatego jedząc sos pomidorowy możemy z powodzeniem powiedzieć, że mamy dawkę warzyw w naszej diecie. Wybierając przetwory kierujmy się oczywiście prostym i wolnym od konserwantów składem.
Kiedy jeść pomidory
Pomidory są w naszych sklepach produktem całorocznym. Łatwo zapominamy, że najlepsze owoce kupić można od maja do później jesieni. Zimowe przyjeżdżają do nas z południa Europy lub północnej Afryki. Są to odmiany selekcjonowane pod kątem wytrzymałości transportu, a nie smaku, aromatu czy wartości odżywczych.
Dlatego warto pamiętać, że pomidory łatwo zamykać w przetwory. Chodzi nie tylko o domowy przecier lub jego redukcję – koncentrat. Na wschód od Polski kiszone pomidory są równie popularne jak tak samo przygotowane ogórki. Z łatwością przygotujemy też suszone pomidory, wydrążając połówki i ustawiając piekarnik na możliwie niską temperaturę.
Wypróbuj też przepis na wielkanocną sałatkę z surimi i zapiekankę z kotletami mielonymi.





































