Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą. Polacy omijają tę rybę z 1 powodu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 27.03.2025 23:00

Obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą. Polacy omijają tę rybę z 1 powodu

Surowa ryba
Fot. Shutterstock

Nie od dziś wiadomo, ze spożywanie ryb bardzo dobrze wpływa na zdrowie. Dlatego też zdecydowanie warto wprowadzić je swojej diety, ponieważ dzięki temu wesprzemy pracę naszego organizmu. Jeden gatunek jest szczególnie korzystny dla naszego organizmu. Niestety ma też wadę, przed co w Polsce niewiele osób decyduje się na jej zakup.

Dlaczego warto jeść ryby?

Zarówno lekarze, jak i dietetycy bardzo polecają wprowadzenie ryb do diety. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mają one bardzo dobry wpływ na organizm i wspierają nasze zdrowie. Jakimi właściwościami się w takim razie charakteryzują?

Pierwsza rzecz jest taka, że ryby to naturalne i pełnowartościowe źródło białka. Jeśli zjemy posiłek bogaty właśnie w ryby, to szybciej poczujemy się syci, niż po spożyciu np. obiadu z kurczakiem lub z wołowiną. Do tego nasz organizm szybciej strawi rybę niż wspomniane mięso. Do tego białko zawarte w rybie wspiera nasz układ odpornościowy i poprawia jakość składu krwi. 

Poza tym ryby to prawdziwe bogactwo kwasów omega-3. Co to oznacza? Mniej więcej to, że obniża ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca typu 2, nowotworów, demencji czy Alzheimera. Ponadto gwarantują również wsparcie dla układu nerwowego. 

Pyszna ryba z dodatkami
Fot. Canva

Jedna ryba jest szczególnie zdrowa. O jaką chodzi?

Tyle kosztuje świąteczny catering u Wachowicz. 1 rzecz zaskoczy każdego

Halibut rarytasem dla zdrowia

Halibut atlantycki to ryba, która wyróżnia się swoimi właściwościami prozdrowotnymi, które mogą wspierać nasz organizm. Niestety nie jest ona częstym gościem na talerzach. Paradoks tej sytuacji jest taki, że ryby atlantyckie są bardzo popularne w naszym kraju i Polacy chętnie po nie sięgają. Dlaczego więc Halibut nie jest tak powszechną rybą wśród obywateli naszego kraju? Powód może zaskakiwać. 

Halibut to bardzo zdrowa ryba, która wyróżnia się wieloma wartościami odżywczymi. Wspominaliśmy, że ryby bogate są w kwasy omega-3. Tak właśnie jest z halibutem atlantyckim. Oprócz wielu pozytywnych właściwości ta ryba gwarantuje działanie przeciwzapalne, a także obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób. 

Ponadto na łamach magazynu naukowego “Nutrients” udowodniono, że jeśli regularnie będziemy sięgać po halibuta i go spożywać, to obniży się nasz poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszy się również ryzyko wystąpienia między innymi miażdżycy, zawału czy udaru. Dlaczego więc Polacy tak rzadko ją kupują?

Pyszny halibut podany z dodatkami
Fot. Shutterstock

Dalsza część tekstu pod filmem

Dlaczego rzadko kupujemy halibuta?

Już wiemy, że halibut atlantycki to niesamowicie zdrowa ryba, którą warto wprowadzić do swojej diety i regularnie spożywać. Zatem dlaczego tak mało osób to robi? Kwestią, która odrzuca potencjalnych konsumentów tej ryby, jest oczywiście cena, jaką trzeba za nią zapłacić. Mrożona tuszka potrafi kosztować ponad 60 zł/kg, filety są jeszcze droższe. Z tego powodu wiele osób nie decyduje się na jego zakup.

Halibut ma wiele pozytywnych właściwości. Można go również spożywać na różne sposoby. Taka ryba będzie smaczna zarówno w wersji smażonej, jak i w pieczonej. Z dodatkiem cytryny z pewnością podbije niejedno podniebienie. 

Sprawdź przepis na pyszny barszcz czerwony na Wielkanoc. Zobacz, co jeść, aby obniżyć poziom cukru we krwi

Surowy halibut z dodatkami
Fot. Shutterstock