Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Weź liście laurowe i jabłka. Niesamowite, co z tego wychodzi
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2025 08:53

Weź liście laurowe i jabłka. Niesamowite, co z tego wychodzi

jabłka i liście laurowe
Fot. Canva/fordeno, Shutterstock/Barry Paterson

Liście laurowe i jabłka? Połączenie to może wydawać się dość dziwne, jednak nie jest bezpodstawne. Sięgnij po te dwa składniki, efekt cię zachwyci.

Jabłka i liście laurowe. Dlaczego warto?

Liście laurowe zwykle wykorzystujemy do rosołu, zup i sosów. Mało kto jednak wie, że przyprawa nie tylko wzmacnia smak i aromat przyrządzanych potraw. Liście laurowe są skarbnicą niezbędnych witamin i minerałów.

Liście laurowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i C. Zawierają także potas, cynk i żelazo. Ponadto przyprawa oczyszcza organizm z toksyn i pomaga spalić zbędne kilogramy. Jabłka z kolei są źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B. Zawierają również potas i błonnik, działają antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo.

liście laurowe.jpg
Fot. Canva

Połączenie jabłek z liśćmi laurowymi daje niesamowity efekt - składniki te wzmacniają się wzajemnie i tym samym działają jeszcze lepiej. Jak wpływają na nasze zdrowie? Wzmacniają odporność. Dbają o prawidłową pracę serca i całego układu krwionośnego. Zapobiegają zakrzepom i miażdżycy, uszczelniają żyły. 

Jabłka i liście laurowe wzmacniają także naszą pamięć i koncentrację, dbają o prawidłowy wzrok i pracę układu pokarmowego i nerwowego. Ponadto oczyszczają organizm i chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych. Jak widzisz, lista zalet nie ma końca. W poniższym artykule przedstawiłam prosty sposób na połączenie obu składników, który w dodatku smakuje fantastycznie.

jabłka.jpg
Fot. Canva
Najgorszy sposób jedzenia pomidorów. Nigdy tak nie rób, ryzykujesz zdrowiem

Prozdrowotny kompot z jabłek i liści laurowych

Napój z jabłek i liści laurowych będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodasz do niego goździki i posłodzisz. Zamiast cukru, warto wybrać miód, by wzmocnić prozdrowotne działanie naparu. Pamiętaj jednak, że miód dodajemy dopiero, gdy kompot przestygnie. Miód w temperaturze powyżej 80 stopni C traci wszystkie właściwości.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 4 liście laurowe
  • 2 goździki
  • miód
  • 1 l wody

Jak przygotować i jak pić napar?

Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej wodę i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Kompot doprowadź do wrzenia i wrzuć liście laurowe i goździki. Zmniejsz gaz na najmniejszy i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.

Napar odstaw do przestygnięcia, a następnie wlej do szklanki i dodaj miód. Pij 1 szklankę dziennie. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 2 tygodnie. 

Ten sok również włącz do swojej diety. Obniża cukier i reguluje ciśnienie. Polecam także pyszną sałatkę, która zadba o twoje kości i serce. 

kompot z jabłek.jpg
Fot. Canva