To najlepsza zupa, jaką ugotujesz z młodych ziemniaków. Smakuje jak marzenie

Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Zaproś wiosnę do swojej kuchni i ugotuj prostą zupę z młodych ziemniaczków. Z dodatkiem świeżego koperku i zielonego groszku smakuje jak marzenie.
Młode ziemniaki nie tylko na drugie danie
Wszyscy z utęsknieniem czekaliśmy na rozpoczęcie kalendarzowej wiosny. W sklepach pojawiły się już młode ziemniaki, a już za chwilę będziemy cieszyć się z nowalijek. Coraz dłuższe, słoneczne i ciepłe dni sprawiają, że wprost nie mogę doczekać się momentu, kiedy w warzywniakach i na lokalnych straganach będzie mnóstwo naszych, polskich, wygrzanych w słońcu warzyw i owoców.
Na to musimy jednak jeszcze chwilkę zaczekać. Wraz z początkiem wiosny w mojej kuchni królują młode ziemniaki. Zwykle podajemy je ugotowane w mundurkach do jajka sadzonego lub ulubionego mięsa. Zupa, którą z nich gotuję smakuje tak, że cała rodzina często prosi mnie o nią na obiad. To taki nasz przedsmak lata.

Przepis na wiosenną zupę
Z podanych niżej składników ugotujesz 4 porcje wyśmienitej zupy. Do wiosennego dania najlepiej sprawdzi się rosół z poprzedniego dnia lub najprostszy bulion warzywny. Zupa na wodzie nie będzie miała takiego smaku.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- duża, biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- ½ szklanki świeżego koperku
- 1 szklanka zielonego groszku
- ½ szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Jak ugotować zupę z młodych ziemniaków?
Młode ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Nie obieraj. Przekrój je na połówki lub ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, a następnie przełóż do garnka.

Dodaj ziemniaki, wlej bulion i wsyp pół łyżeczki soli. Wlej sos sojowy. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu. Gdy ziemniaczki będą miękkie, dodaj odsączony z zalewy groszek i posiekany koperek. Gotuj kolejne 5 minut.
Wiosenną zupę zabiel śmietanę, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
To najlepsza kapusta na gołąbki, a mało kto jej używa. Sprawdź również przepis na sałatkę, która wzmacnia serce i kości. Smakuje wyśmienicie!






































