Porządnie natrzyj nimi ziemniaki i wrzuć je do rękawa. Wyjdą chrupiące i naprawdę wyraziste
Pieczone ziemniaki z rękawa są prostym i efektownym pomysłem na dodatek do drugiego dania. Sekretem ich smaku jest starannie mieszanka przypraw, przez co z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych przekąsek. Ziemniaki będą również świetnym dodatkiem do dań z grilla.
Apetyczne pieczone ziemniaki z rękawa
Pieczone ziemniaki, choć lekko niedocenione, z pewnością są dodatkiem, który budzi same pozytywne skojarzenia. Chociaż nie brakuje wielu interesujących sposobów ich przyrządzenia, ten wyróżnia się idealnie dobraną mieszanką przypraw. Odrobina chilli dodaje im wyrazistości, a a zioła zapewniają wyjątkowy aromat.
Jak zrobić pieczone ziemniaki z rękawa?
Lista składników:
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- świeżo mielony pieprz
- chilli w proszku lub w płatkach
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- oregano
- 3 łyżki oliwy
- rękaw do pieczenia
Pieczone ziemniaki w rękawie - idealny dodatek do każdego obiadu
Dokładnie wyszoruj ziemniaki i pokrój je w grube plasterki. Wedle uznania natrzyj je przyprawami: chilli, papryką słodką, ziołami prowansalskimi i oregano, a następnie zalej oliwą lub olejem i całość dokładnie wymieszaj. Ziemniaki delikatnie przełóż do rękawa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Danie doskonale komponuje się m.in. z pieczoną piersią z kurczaka i klasyczną surówką Colesław . Smacznego!