Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu
Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.
Zapiekanka z kapustą
Wiadomo, że kapusta to jeden z najbliższych sojuszników odchudzania . To bogate w białko i niskokaloryczne warzywo daje na długo poczucie sytości. A ponieważ jest lekkie, nie szkodzi, jeśli nieco go podjadamy.
Oczywiście niezwykłą popularnością cieszy się przede wszystkim zupa kapuściana . Jest ona nawet podstawą popularnej diety. Ale także inne dania, takie jak ta zapiekanka, pomagają usunąć z naszych obiadów nadmiar kalorii.
Zapiekanka light i nie light
Podobny przepis znajdujemy na kanale Hausgemachte Rezepte. Nasza zapiekanka ma pomagać usunąć z diety nadmiar kalorii , jednak w tamtym przepisie znajdujemy dodatkowo warstwę roztopionego sera. Kto nie życzy sobie zważać na kaloryczność i tłuszcz w posiłku, może wypróbować ten dodatek.
Składniki
- 1 kapusta (ok. 1 kg)
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 180 ml mleka
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek cebulki dymki
- 30 g masła
- Sól, pieprz, oliwa do smażenia
Zapiekanka z kapusty na tani obiad
Kapustę drobno szatkujemy i w dużej misce zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, by szybciej się ugotowały. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dobrze odciśniętą z wody kapustę dorzucamy na patelnię . Przyprawiamy solą i pieprzem Jeśli kapusty będzie za dużo, możemy robić to partiami, aż zmniejszy swoją objętość .
Kiedy kapusta będzie miękka, zrzucamy ją z patelni do miski. W rondelku rozgrzewamy mleko i dodajemy do niego posiekaną cebulkę dymkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę.
Ziemniaki ugniatamy w misce, dodajemy mleko z dymką i wyrabiamy na gładkie puree. Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do miski z kapustą i mieszamy.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę duszonej kapusty, a następnie masę kapuściano-ziemniaczaną. Jeśli chcemy użyć sera, to – starty albo w plasterkach, układamy między dwiema połowami tej masy . Przykrywamy drugą połową kapusty i – opcjonalnie – posypujemy znów startym serem.
Całość przyprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15-20 minut i podajemy zaraz po wyjęciu z pieca.
Wypróbuj też przepisy na wytrawne naleśniki śniadaniowe i bułeczki z bananem .