Smakosze.pl Przepisy Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu
fot. Canva

Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu

16 kwietnia 2024

Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.

Zapiekanka z kapustą

Wiadomo, że kapusta to jeden z najbliższych sojuszników odchudzania . To bogate w białko i niskokaloryczne warzywo daje na długo poczucie sytości. A ponieważ jest lekkie, nie szkodzi, jeśli nieco go podjadamy.

Oczywiście niezwykłą popularnością cieszy się przede wszystkim zupa kapuściana . Jest ona nawet podstawą popularnej diety. Ale także inne dania, takie jak ta zapiekanka, pomagają usunąć z naszych obiadów nadmiar kalorii.

duszenie kapusty
fot. youtube.com/HausgemachteRezepte
Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Zapiekanka light i nie light

Podobny przepis znajdujemy na kanale Hausgemachte Rezepte. Nasza zapiekanka ma pomagać usunąć z diety nadmiar kalorii , jednak w tamtym przepisie znajdujemy dodatkowo warstwę roztopionego sera. Kto nie życzy sobie zważać na kaloryczność i tłuszcz w posiłku, może wypróbować ten dodatek.

Składniki

  • 1 kapusta (ok. 1 kg)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 180 ml mleka
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek cebulki dymki
  • 30 g masła
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia

Zapiekanka z kapusty na tani obiad

Kapustę drobno szatkujemy i w dużej misce zalewamy wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, by szybciej się ugotowały. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dobrze odciśniętą z wody kapustę dorzucamy na patelnię . Przyprawiamy solą i pieprzem Jeśli kapusty będzie za dużo, możemy robić to partiami, aż zmniejszy swoją objętość .

Kiedy kapusta będzie miękka, zrzucamy ją z patelni do miski. W rondelku rozgrzewamy mleko i dodajemy do niego posiekaną cebulkę dymkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę.

Ziemniaki ugniatamy w misce, dodajemy mleko z dymką i wyrabiamy na gładkie puree. Połowę masy ziemniaczanej przekładamy do miski z kapustą i mieszamy.

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę duszonej kapusty, a następnie masę kapuściano-ziemniaczaną. Jeśli chcemy użyć sera, to – starty albo w plasterkach, układamy między dwiema połowami tej masy . Przykrywamy drugą połową kapusty i – opcjonalnie – posypujemy znów startym serem.

Całość przyprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15-20 minut i podajemy zaraz po wyjęciu z pieca.

Wypróbuj też przepisy na wytrawne naleśniki śniadaniowe i bułeczki z bananem .

masa ziemniaczano-kapuściana
fot. youtube.com/HausgemachteRezepte
Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować
Czy szparagi można jeść na surowo? Jak najbardziej, ale trzeba uważać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy