Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 3 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
Oto przepis na niezwykle prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Z prostym sosem chrzanowym, jest ona wyrazista w smaku i świetnie komponuje się z naszymi tradycyjnymi obiadami.
Kapusta pekińska z chrzanem
Dobrze jest mieć na uwadze, że kapusta pekińska jest równie uniwersalną bazą surówek jak ta włoska. Ma nieco inną strukturę, ale jeśli podajemy ją schłodzoną, jej liście nawet w najcieńszych częściach będą soczyste i chrupkie. Kapusta taka świetnie smakuje doprawiona jedynie pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym.
Dobrym pomysłem jest też jednak przyrządzić do niej prosty sos chrzanowy . Składniki sałatki, którą prezentujemy poniżej, to praktycznie elementy słynnej koreańskiej kiszonki kimchi. Jednak przyprawiamy je po europejsku – sosem jogurtowym z odrobiną pikanterii.
Sałatka z kapusty pekińskiej
Warto pamiętać, by zarówno przed przyrządzeniem sałatki , jak i już w potrawie, kapusta była schłodzona. Dzięki temu zachowa chrupkość . Ta zaś jest podstawą dobrej surówki, bez względu na jej wariant, oblicze czy składniki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1 kubeczek jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- Sól, pieprz
Surówka do obiadu
Kapustę pekińską obieramy z zewnętrznych liści. Główkę przekrawamy na połówki i siekamy dość drobno . Części bliżej korzenia można odrzucić i wykorzystać do innych przepisów.
Marchewkę kroimy julienne (w zapałkę) lub w cienkie plasterki. Ciekawą formą podania jest pokrojenie jej obieraczką do ziemniaków w cienkie plasterki. Marchewkę mieszamy w misce z kapustą pekińską i zalewamy odrobiną soku z cytryny.
W miseczce mieszamy jogurt z chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na 10 minut , by smaki się przegryzły. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem do obiadu przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na wołowy rosół kolagenowy i kotlety z siekanego kurczaka .