Smakosze.pl Przepisy Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 3 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
fot. Canva

Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 3 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

10 marca 2025

Oto przepis na niezwykle prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Z prostym sosem chrzanowym, jest ona wyrazista w smaku i świetnie komponuje się z naszymi tradycyjnymi obiadami.

Kapusta pekińska z chrzanem

Dobrze jest mieć na uwadze, że kapusta pekińska jest równie uniwersalną bazą surówek jak ta włoska. Ma nieco inną strukturę, ale jeśli podajemy ją schłodzoną, jej liście nawet w najcieńszych częściach będą soczyste i chrupkie. Kapusta taka świetnie smakuje doprawiona jedynie pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym.

Dobrym pomysłem jest też jednak przyrządzić do niej prosty sos chrzanowy . Składniki sałatki, którą prezentujemy poniżej, to praktycznie elementy słynnej koreańskiej kiszonki kimchi. Jednak przyprawiamy je po europejsku – sosem jogurtowym z odrobiną pikanterii.

kimchi

Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda

Sałatka z kapusty pekińskiej

Warto pamiętać, by zarówno przed przyrządzeniem sałatki , jak i już w potrawie, kapusta była schłodzona. Dzięki temu zachowa chrupkość . Ta zaś jest podstawą dobrej surówki, bez względu na jej wariant, oblicze czy składniki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 kubeczek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • Sól, pieprz

kapusta pekińska

Surówka do obiadu

Kapustę pekińską obieramy z zewnętrznych liści. Główkę przekrawamy na połówki i siekamy dość drobno . Części bliżej korzenia można odrzucić i wykorzystać do innych przepisów.

Marchewkę kroimy julienne (w zapałkę) lub w cienkie plasterki. Ciekawą formą podania jest pokrojenie jej obieraczką do ziemniaków w cienkie plasterki. Marchewkę mieszamy w misce z kapustą pekińską i zalewamy odrobiną soku z cytryny.

posiekana pekińska

W miseczce mieszamy jogurt z chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na 10 minut , by smaki się przegryzły. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem do obiadu przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na wołowy rosół kolagenowy i kotlety z siekanego kurczaka .

gotowa surówka

Zrobiłam na próbę sernik z przepisu siostry Anastazji. Jest tak smaczny, że podam go na Wielkanoc
Kiełbasa gołąbkowa to prawdziwy hit. Po prostu musisz tego spróbować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy