Kiełbasa gołąbkowa to prawdziwy hit. Po prostu musisz tego spróbować

Lubisz gołąbki? W takim razie koniecznie musisz spróbować tej domowej kiełbasy. Soczysta karkówka wieprzowa, cebula, ryż i kapusta to doskonałe połączenie. Kiełbasa gołąbkowa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci wszystkich domowników.
Kiełbasa, której trzeba spróbować
Przepis na kiełbasę gołąbkową zdradził Pan Marcin Kostrzewski. Kucharz ma swój autorski kanał na YouTube, Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE, na którym zdradza, jak przyrządzić doskonałe, swojskie mięso. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Domowa kiełbasa, metka, czy wędzone indyk to coś, czego po prostu trzeba spróbować. Kiełbasa gołąbkowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy praktycznie tych samych składników, co na kultowe gołąbki.
Aby zrobić kiełbasę, musimy kupić również oczyszczone jelita wieprzowe, a także zaopatrzyć się w maszynkę do nadziewania aromatycznego farszu w osłonki. Taką kiełbasę z pewnością będziesz robić częściej, po prostu rozpływa się w ustach!

Przepis na kiełbasę gołąbkową
Kucharz zaznacza, że kiełbasę można przyrządzić nie tylko z ryżem. W zależności od regionu Polski, dodajemy np. kaszę gryczaną lub jęczmienną. Pan Marcin podkreśla jednak, że jego zdaniem ryż pasuje tutaj najlepiej.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 1kg karkówki wieprzowej
- jelita wieprzowe 28/30
- 100 g białego ryżu
- mała cebula
- 4 liście białej kapusty
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki cukru
- masło lub smalec do smażenia
Jak przygotować domową kiełbasę z karkówki?
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, ostudź. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle lub smalcu. Sparz liście kapusty. Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki tak, by porcje zmieściły się do maszynki do mięsa.
Do kiełbasy najlepiej sprawdzi się tarka o oczkach około 8 mm. Mięso, kapustę i cebulę zmiel w maszynce. Dodaj ugotowany na sypko ryż, koncentrat, sól, pieprz i cukier. Całość wymieszaj, by składniki się połączyły.
Przygotowaną masę nabij w osłonki z jelit wieprzowych.

Gotowe kiełbaski należy sparzyć. W tym celu w większym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wyłącz palnik, włóż kiełbasy, przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie kiełbasy gołąbkowe są gotowe do jedzenia. Zdejmij z nich osłonkę i podaj z pieczywem lub ziemniakami, smacznego!
Gorąco polecamy również najlepszą surówkę kotletów mielonych oraz kolagenowy rosół. Nie ma nic lepszego na obiad.






































