Powodują problemy i ból brzucha, a Polacy wciąż je tak jedzą. Tego błędu z czereśniami nigdy nie popełniaj
Czereśnie należą do owoców, po które tak chętnie sięgamy latem. Jednak popełniamy błąd, który może wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Podpowiadamy, jak nie jeść czereśni, by nie cierpieć z powodu problemów żołądkowych.
Na czereśnie czekamy cały rok
Czereśnie już pojawiły się na straganach i w sklepach. na razie ich cena jest wygórowana, ale i tak wielu smakoszy chętnie sięga po te owoce . Są symbolem lata i pysznie smakują . Słodko-kwaśne cieszą też oko intensywnym kolorem. Te owoce są niskokaloryczne i bogate w błonnik.
To oznacza, że zapewniają uczucie sytości i dobroczynnie działają na pracę układu trawiennego. Te letnie owoce pełne są silnych przeciwutleniaczy, które chronią nas przed toksynami i wolnymi rodnikami. Mają działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, zapobiegają też cukrzycy i otyłości.
Owoce bogate w witaminy
Jedzenie czereśni dostarczy nam witaminy C oraz B5. Przywróci równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele. Warto wiedzieć, że w tych owocach jest więcej jodu niż w rybach. Czereśnie wspomagają produkcję hormonów tarczycy.
Czereśnie najlepiej jeść świeże, bez żadnego przetwarzania. Sok z czereśni będzie zawierał dużo mniej błonnika od nieprzetworzonych owoców . Natomiast mrożone czereśnie mają niewiele przeciwutleniacze. Z kolei owoce zamknięte w puszce pełne są cukru.
W ten sposób nie jedz czereśni
Jednak jedzenie czereśni może przysporzyć nam problemów żołądkowych. Te wystąpią, gdy owoce zjemy na czczo i popijemy zimną wodą . Efektem może być silny ból brzucha i biegunka. Jedzenia surowych owoców muszą unikać osoby, które cierpią na dolegliwości układu pokarmowego.
Wart lekko obgotować owoce i dopiero je jeść. Będą łatwiejsze do strawienia. Czereśnie z początku czerwca, a także z przełomu lipca i sierpnia są najmniej robaczywe . Jak pozbyć się robaków owoców? Wystarczy je zalać zimną wodą i zostawić na kilka minut. Larwy opadną na dno naczynia. Pisaliśmy o odchudzających właściwościach siemienia lnianego. Podawaliśmy przepis na naleśniki ze znakomitym orzechowym nadzieniem.
Źródło: dziendobry.tvn.pl