Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Do porannej kawy dodaj szczyptę tego produktu. Problemy żołądkowe znikną, jak ręką odjął
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.06.2024 09:02

Do porannej kawy dodaj szczyptę tego produktu. Problemy żołądkowe znikną, jak ręką odjął

kawa
Fot. Canva/kingapl z Pixabay

Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy? W taki razie musisz spróbować jej z tym produktem. Taka kawa rewelacyjnie smakuje i dzięki niej pozbędziesz się problemów żołądkowych. 

Spróbuj kawy z kardamonem

Jesteś smakoszem kawy? Zaczynasz każdy dzień od filiżanki tego napoju? Ja robię podobnie, a ostatnio odkryłam nowy sposób na przyrządzenie kawy. Robię kawę z kardamonem, której smak idealnie pasuje do tego napoju. Kardamon w kuchni używany jest do deserów, tortowych kremów, owsianki i naleśników. 

Bywa też dodawany do pieczonych mięs, gulaszu i zup. Warto dosypać go do kawy i poczuć ten wyjątkowy smak. Ma przyjemny lekko cytrynowo- imbirowy aromat i jest korzenny oraz delikatnie gorzki. Kardamon pełen jest antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy i chorób serca. 

kardamon
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Podprażam na patelni, dodaję do potraw i chudnę. Zalety tych małych ziarenek są nie do przecenienia

Pija kawę z kardamonem dla smaku i zdrowia

Picie kawy z kardamonem sprawia, że znikają problemy żołądkowe, przyspiesza metabolizm i oczyszczamy organizm z toksyn. Kawa z kardamonem ma też działanie moczopędne i dobrze wpływa na pracę żołądka. Zwalcza wymioty, nudności, wzdęcia. Picie takiego napoju działa rozkurczowo, co również pomaga w problemach trawiennych. 

Dlatego warto przyrządzić kawę z kardamonem. Powinniśmy użyć zielonych strąków, które trzeba samodzielnie zmielić. Można to zrobić w młynku do kawy lub przy użyciu moździerza. Tę czynność wykonujemy przed zaparzeniem kawy. 

Jak przygotować kawę z kardamonem?

Do kawy z kardamonem możemy użyć nasion lub całego strąku. Gdy chcemy użyć nasion, to musimy je wyciągnąć ze strąku. Jeśli do zaparzania kawy używamy domowej kawy, to możemy wymieszać kawę z kardamonem przed jej zaparzeniem. 

Natomiast, gdy parzymy kawę w ekspresie kapsułkowym, to kardamon dodajemy już po zaparzeniu kawy. Taka kawa doskonale smakuje o poranku. Dodaje energii, ma właściwości pobudzające i świetnie smakuje. Pisaliśmy o tym, jak zrobić prostą i smaczną sałatkę do dań z grilla. Radziliśmy, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. 

kawa z kardamonem
Fot. Canva/ArtStudio Images

Źródło: cafessima.pl