Podprażam na patelni, dodaję do potraw i chudnę. Zalety tych małych ziarenek są nie do przecenienia
Te małe ziarenka, które stosuję, mają działanie odchudzające. Wystarczy, że je podprażę i dodam do ulubionych dań. Polecam każdemu siemię lniane na odchudzanie.
Dodaj siemię lniane do dań i chudnij
Siemię lniane pełne jest błonnika, który poprawia przemianę materii i zwiększa uczucie sytości. Dzięki niemu łatwiej wydłużyć przerwy między posiłkami, a tym samym przyjmować mniej kalorii. Błonnik zawarty w siemieniu lnianym obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Pomaga też oczyścić organizm i zgubić zbędne kilogramy. Warto też wiedzieć, że siemię lniane nawilża gardło, łagodzi jego ból, zwalcza kaszel i ma działanie antynowotworowe. Jednak to nie wszystko, bo siemię lniane zmniejsza ryzyko udaru i zawału. Ma działanie kojące na układ trawienny. Jak używać siemienia lnianego, by schudnąć?
Pokrój, wymieszaj i podaj do dań z grilla. 1 dodatek z pewnością zaskoczy gościSchudnij dzięki siemieniu lnianemu
Stosuję siemię lniane i chudnę. Popularną metodą na przyrządzenie siemienia, jest zalanie go ciepłą wodą. Po przygotowaniu napoju trzeba odczekać 15 minut i następnie wypić miksturę. Nasiona lnu staną się kleiste, nawilżą gardło i zapewnią uczucie sytości. Warto posypać nasionami sałatki lub inne dania.
Nasiona można dodać do koktajlu, owsianki i jogurtu. Dziennie możemy przyjąć 2 łyżki siemienia lnianego. Natomiast ja zupełnie inaczej przyrządzam siemię lniane. Podprażam je na patelni. Pierwsze efekty są już widoczne po 2-3 dniach. W ciągu miesiącu można zgubić nawet 5 kg. Odchudzanie stanie się łatwiejsze, bo nie będzie nam towarzyszyć uczycie głodu.
Jak zrobić prażone siemię lniane?
Siemię lniane wrzucamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Sypiemy tyle siemienia lnianego, by przykryło patelnię. Trzeba ją przykryć, bo siemię lniane strzela. Gdy stanie się to mniej intensywne, to można wymieszać siemię lniane.
Podprażone ziarna przesyp do miski i od razu możesz się zająć kolejną porcją siemienia. Praż go w ten sam sposób. Gdy nasiona ostygną, to wstawiamy je do lodówki. Dodajemy do ulubionych dań. Pisaliśmy o tym, jak upiec apetyczne bułeczki. Radziliśmy, jak zrobić napar z ogonków czereśni.
Źródło: mojcatering.com.pl, YouTube/@gty182