Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa
Surówka jak z chińskiej restauracji skusi niejednego smakosza. Pasujący do niejednego obiadu rarytas nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wymaga tylko 3 warzyw, które zalejemy prostym sosem. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji
Pyszne połączenie białej kapusty, marchewki oraz cebuli ze słodko-kwaśną zalewą smakuje lepiej niż w niejednym barze chińskim , a podkreśli smak wielu dań. Warto spróbować, bo wykonanie nie jest trudne.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 spora cebula
Składniki na sos:
- 80 ml oleju rzepakowego
- 60 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 20 g cukru
- 5 g soli
Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?
W niewielkim garnku umieszczamy olej, wybrany ocet, cukier oraz sól. Podgrzewamy, aż przyprawy się rozpuszczą , jednocześnie nie doprowadzając do zagotowania mieszanki. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. marchew szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w pióra. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, lekko przyciskając warzywa łyżką. Surówkę jak z chińskiej restauracji odstawiamy do ostygnięcia i podajemy. Można ją przechowywać w lodówce nawet do kilku dni — wystarczy odlać płyn.
Jak podać surówkę jak z chińskiej restauracji?
Warzywny rarytas można podać do kotletów z ciekawszą panierką np. z panko . Świetnie też sprawdzi się do bezmięsnych dań oraz zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, urozmaicają smak takiego obiadu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Szczególnie polecamy sycący rarytas z czerwoną fasolą oraz doskonałą kompozycję na bazie selera ze słodką niespodzianką w postaci rodzynek.