Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz ziemniaki i kiełbasę? Szybko zrobisz z nich jednogarnkowy obiad
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.04.2023 14:38

Masz ziemniaki i kiełbasę? Szybko zrobisz z nich jednogarnkowy obiad

obiad z kiełbasy i ziemniaków
Canva / chas53

Pożywny obiad nie mus być drogi ani czasochłonny. Pyszny posiłek zrobisz bez trudu z ziemniaków i kiełbasy. Danie jednogarnkowe wystarczy urozmaicić dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Lepiej zrób większą porcję, bo potrawa zniknie błyskawicznie.

Danie jednogarnkowe z ziemniaków i kiełbasy

Aby obiad był bardziej sycący, dołóż do ziemniaków i kiełbasy nieco wędzonego boczku. Jego aromat sprawi, że potrawa będzie jeszcze bardziej apetyczna. W daniu jednogarnkowym należy postawić także na chrupiące i smakowite warzywa. Nasz pomysł na te dodatki możesz dowolnie modyfikować pod swoje preferencje.

Dlaczego nie można jeść niedopieczonego kurczaka? Dietetyk wyjaśnił to w 3 zdaniach

Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniaków i kiełbasy

Składniki:

  • 1 pętko dobrej jakości kiełbasy (ok. 500 g)
  • 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 1 szklanka wywaru (opcjonalnie 1 szklanka wody)
  • olej do smażenia

Jak przygotować proste i pyszne danie jednogarnkowe z ziemniaków i kiełbasy?

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Warzywa wrzuć na gorący tłuszcz i podsmażaj przez ok. 10-15 minut. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

Na tę samą patelnię wrzuć drobno pokrojony boczek. Po chwili dodaj do niego także pokrojoną w talarki lub kostkę kiełbasę. Smaż składniki na rumiano, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie przygotuj warzywa do obiadu z ziemniaków i kiełbasy. Paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Podsmażone mięso do obiadu z ziemniaków i kiełbasy przełóż do sporego garnka. Następnie dodaj do niego pokrojone warzywa. Zalej całość bulionem i dopraw majerankiem. Zagotuj, a następnie duś na małym ogniu do momentu, aż płyn zredukuje się, a warzywa zmiękną.

Danie jednogarnkowe przypraw do smaku solą i pieprzem. Starannie wymieszaj całość. Gotuj jeszcze 4-5 minut, a następnie wyłącz palnik. Obiad z ziemniaków i kiełbasy podawaj na ciepło jako samodzielne danie. 

Zobacz, jak prosto i smacznie doprawić smażoną na patelni kiełbasę. Pieczone ziemniaki z pomysłowymi dodatkami to pyszne regionalny posiłek.

krojenie kiełbasy do dania jednogarnkowego.png
Canva / valentynsemenov