Próbowałam tej cukinii ostatnio u koleżanki. Smak powalił mnie na łopatki, ta zalewa to rewelacja
Cukinia w zalewie curry jest fantastyczna. Niedawno spróbowałam jej po raz pierwszy i tak mi się spodobała, że poprosiłam koleżankę o przepis. Jest bardzo prosty.
Prosta i smaczna cukinia w zalewie curry
Chrupiące warzywo o niesamowitym aromacie warte jest włożenia odrobiny wysiłku w przygotowanie. Jeśli macie sporo cukinii śmiało podwajajcie porcję. I tak zniknie w tempie ekspresowym.
Składniki:
- 1,75 kg cukinii
- 750 ml wody
- 175 ml octu 10%
- 150 g cukru
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 2 płaskie łyżki mieszanki curry
Do każdego słoika:
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
Pięć pełnych smacznej cukinii słoików o pojemności 500 ml zrobimy w kilka chwil. W dalszej części artykułu znajdziecie pełną instrukcję wykonania wraz ze wskazówkami.
Jak zrobić cukinię w zalewie curry? Szybko i niemal bez wysiłku
Umytą cukinię pozbawiamy końców. Rozcinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, jeśli występują. Tniemy w 8-centymetrowe, cienkie słupki. Tak przygotowane warzywo ciasno układamy w czystych słoikach.
Wrzucamy wszystkie przyprawy, a następnie wlewamy chłodną zalewę. Zamykamy i przenosimy do piekarnika. Uruchamiamy urządzenie i ustawiamy temperaturę 120 stopni Celsjusza.
Gdy zostanie osiągnięta, odliczamy jeszcze 20 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki , powoli studząc przetwory. Zimne przenosimy do spiżarki.
Jak podawać cukinię w zalewie curry?
Warzywne słupki o wyrazistym smaku świetnie smakują zarówno z obiadowymi kotletami, jak i pastami do pieczywa. Sprawdzą się też w sałatkach na bazie zielonych listków i lekkich kasz.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyroby z cukinii. Spróbujcie koniecznie znakomitej cukinii po prowansalsku . Być może skusi was też receptura na pyszny dżem z dodatkiem cytryn .