Smakosze.pl Przepisy Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają
Fot. Shutter/BravissimoS

Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają

19 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o dżemie ze sklepu. Przygotuj domowy z sezonowego owocu, który nie ma sobie równych. Z tym przepisem dżem z borówek zrobisz nie tylko łatwo, ale też bez dodatku cukru. Smak zachwyci wszystkich i poproszą, abyś przyrządzała ten dżem znacznie częściej.

Najlepszy z dżemów

Dżem to świetny produkt, który ma wiele zastosowań. Można dodać go zarówno do naleśników i stworzyć pyszne danie obiadowe lub zrobić z nim kanapki. Podane na słodkie śniadanie , zachwycą każdego. W każdym połączeniu smakuje wyśmienicie, ale może być znacznie lepsze.

Na przykład, kiedy zrobisz go własnoręcznie z sezonowych owoców . Jeżeli chcesz przygotować taki domowy i naturalny, poznaj przepis na dżem z borówek bez dodatku cukru. Sposób jest łatwy, a o tym, jak go zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.

borówki.jpg
Fot. Canva/rakratchada
Z tej mąki zrobisz najlepsze ciasto na pierogi. Wyjdzie miękkie i elastyczne

Smak dzięki borówkom

Najważniejszym produktem są borówki, z których przygotujesz dżem. Muszą być świeże i dojrzałe. To dzięki tym cechom niepotrzebny jest dodatek w postaci cukru , ponieważ dodamy owoc, który sprawi, że dżem będzie idealnie słodki.

Składniki:

  • 500 g borówek
  • 2 banany

Przepis na dżem z borówek

Zacznij od obrania bananów. Następnie pokrój je w małą kostkę. Borówki przebierz i umyj. Przekrój je na pół i umieść w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu i nie zapomnij, aby od czasu do czasu je przemieszać.

Kiedy puszczą sok, dodaj banany. Gotuj je przez około 15 minut. Banany muszą się rozpaść i połączyć z borówkami. Gęsty dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Pozostaw je odwrócone do góry dnem, do momentu całkowitego wystygnięcia.

Latem polecamy również wyśmienite ciasto agrestowe z nietypową kruszonką . Rodzina będzie zachwycona.

dżem.jpg
Fot. Canva/masa44's Images
Pokrój arbuza i posyp tą przyprawą. Gdy tego spróbujesz, od razu podziękujesz
To mój ulubiony przepis na sernik, nie pęka i zawsze się udaje. Najważniejszy jest 1 składnik
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy