Smakosze.pl Przepisy Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek
canva/minadezhda

Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek

6 września 2022

Pasztet z pieczarek i jaj jest pyszną jarską odsłoną popularnego dodatku do pieczywa. Przepis, który dziś wam zdradzamy, pozwoli wam sprawnie przygotować smakołyk o bogatej teksturze i niezwykłym aromacie. Spróbujecie?

Sycący jarski pasztet z pieczarek i jaj spodoba się nawet amatorom mięsnych rarytasów. Jest kremowy, a smak grzybów i kurzego nabiału doskonale łączy się z aromatycznym koperkiem i roztopionym serem żółtym. Musicie go skosztować.

Przepis na wyborny pasztet z pieczarek i jaj

Składniki:

  • 13 jaj „zerówek”

  • ćwierć kilograma niezbyt dużych pieczarek

  • ćwierć kilograma ulubionego sera żółtego

  • 2 średnie cebule

  • 110 g bułki tartej

  • pół szklanki śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować pasztet z pieczarek i jajek? Kilka kroków dzieli was od smakowitego dodatku do pieczywa

10 jaj gotujemy na twardo . Studzimy je i obieramy ze skorupek, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach wraz z serem żółtym. Podobnie rozdrabniamy oczyszczone pieczarki i obraną cebulę , a następnie podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Nabiał oraz przestudzoną zawartość patelni łączymy z bułką tartą, pozostałymi jajkami, śmietaną i koperkiem.

Doprawiamy masę solą oraz pieprzem, a następnie przenosimy ją do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą form . Pasztet z pieczarek i jaj pieczemy przez godzinę. Doskonale smakuje ze świeżo przygotowanym chlebem z garnka .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite pasztety. Polecamy pyszny wyrób z soczewicy z dodatkiem żurawiny . Smaczny będzie też niezwykle wyrazisty, a jednocześnie delikatny pasztet z dorsza .

Pasztet z pieczarek i jajek jest znakomity
canva/elenakor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy