Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek
Pasztet z pieczarek i jaj jest pyszną jarską odsłoną popularnego dodatku do pieczywa. Przepis, który dziś wam zdradzamy, pozwoli wam sprawnie przygotować smakołyk o bogatej teksturze i niezwykłym aromacie. Spróbujecie?
Sycący jarski pasztet z pieczarek i jaj spodoba się nawet amatorom mięsnych rarytasów. Jest kremowy, a smak grzybów i kurzego nabiału doskonale łączy się z aromatycznym koperkiem i roztopionym serem żółtym. Musicie go skosztować.
Przepis na wyborny pasztet z pieczarek i jaj
Składniki:
-
13 jaj „zerówek”
-
ćwierć kilograma niezbyt dużych pieczarek
-
ćwierć kilograma ulubionego sera żółtego
-
2 średnie cebule
-
110 g bułki tartej
-
pół szklanki śmietany 18%
-
posiekany koperek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować pasztet z pieczarek i jajek? Kilka kroków dzieli was od smakowitego dodatku do pieczywa
10 jaj gotujemy na twardo . Studzimy je i obieramy ze skorupek, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach wraz z serem żółtym. Podobnie rozdrabniamy oczyszczone pieczarki i obraną cebulę , a następnie podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Nabiał oraz przestudzoną zawartość patelni łączymy z bułką tartą, pozostałymi jajkami, śmietaną i koperkiem.
Doprawiamy masę solą oraz pieprzem, a następnie przenosimy ją do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą form . Pasztet z pieczarek i jaj pieczemy przez godzinę. Doskonale smakuje ze świeżo przygotowanym chlebem z garnka .
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite pasztety. Polecamy pyszny wyrób z soczewicy z dodatkiem żurawiny . Smaczny będzie też niezwykle wyrazisty, a jednocześnie delikatny pasztet z dorsza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika
-
Zapomnij o mleku. Okrasa marynuje wątróbkę w innych rarytasach, wychodzi soczysta
-
Ogórki kiszone się zepsuły? Niestety wszystko przez koszmarne błędy, lepiej ich unikaj