Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny pasztet rybny. W sam raz na wigilijny stół

Obłędny pasztet rybny. W sam raz na wigilijny stół

Pasztet rybny z grzybami
canva/Sarsmis

Święta nie będą kompletne, jeśli nie podamy pasztetu. Do jego przygotowania, zamiast tłustych mięs, warto wybrać lekką i wyjątkowo aromatyczną rybę — pstrąga tęczowego. Wyrób będzie smaczny, a przy tym postny, więc sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Zdradzaliśmy wam jak zrobić pasztet z królika. Podpowiadaliśmy też, z czego przygotować smaczny wegański zamiennik tego klasycznie mięsnego dania. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo delikatną, grzybową wersję rybną z pstrąga. Zaopatrzcie się w dobrej jakości filety i sprawdźcie, jak pyszna jest ta niezwykła kompozycja smaków.

Przepis na obłędnie pyszny pasztet z ryby

Składniki na bulion rybny:

  • 6 szklanek wody

  • 1 kg filetu z pstrąga tęczowego

  • 1 średnia cebula

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 4 liście laurowe

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • kilka gałązek koperku

  • sól w ilości do smaku

Składniki na pasztet:

  • 2 szklanki bulionu rybnego

  • 1 jajo

  • pół szklanki suszonych grzybów

  • 1/4 selera

  • 2 średnie marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie bulionu:

Ryby myjemy i osuszamy. Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i kroimy na ćwiartki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej suszone grzyby, cebulę, koperek i przyprawy. Gotujemy bulion na średnim ogniu przez 15 minut.

Wkładamy ryby i podgrzewamy jeszcze przez kwadrans. Po tym czasie z bulionu usuwamy ryby i grzyby. Przekładamy je na sito, aby odciekły i ostygły. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie pasztetu:

Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa, aż będą miękkie. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie łączymy z grzybami i rybą. Całość mielimy w maszynce.

Do rybnej masy wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, ostrą papryką, sosem sojowym oraz koperkiem. Wlewamy bulion rybny i wyrabiamy składniki na jednolitą masę. Jeżeli będzie za sucha, dolewamy jeszcze trochę bulionu.

Masę przekładamy do formy i wyrównujemy jej wierzch. Pieczemy przez półtorej godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia na kratce, a następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy z chrzanem i świeżym pieczywem razowym. Smacznego.

Pasztet rybny w słoiku
Pasztet rybny będzie smakował dobrze z kaparami

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram