Obłędny pasztet rybny. W sam raz na wigilijny stół
Święta nie będą kompletne, jeśli nie podamy pasztetu. Do jego przygotowania, zamiast tłustych mięs, warto wybrać lekką i wyjątkowo aromatyczną rybę — pstrąga tęczowego. Wyrób będzie smaczny, a przy tym postny, więc sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Zdradzaliśmy wam jak zrobić pasztet z królika. Podpowiadaliśmy też, z czego przygotować smaczny wegański zamiennik tego klasycznie mięsnego dania. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo delikatną, grzybową wersję rybną z pstrąga. Zaopatrzcie się w dobrej jakości filety i sprawdźcie, jak pyszna jest ta niezwykła kompozycja smaków.
Przepis na obłędnie pyszny pasztet z ryby
Składniki na bulion rybny:
6 szklanek wody
1 kg filetu z pstrąga tęczowego
1 średnia cebula
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
4 liście laurowe
2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek koperku
sól w ilości do smaku
Składniki na pasztet:
2 szklanki bulionu rybnego
1 jajo
pół szklanki suszonych grzybów
1/4 selera
2 średnie marchewki
1 niewielka pietruszka
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie bulionu:
Ryby myjemy i osuszamy. Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i kroimy na ćwiartki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej suszone grzyby, cebulę, koperek i przyprawy. Gotujemy bulion na średnim ogniu przez 15 minut.
Wkładamy ryby i podgrzewamy jeszcze przez kwadrans. Po tym czasie z bulionu usuwamy ryby i grzyby. Przekładamy je na sito, aby odciekły i ostygły. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie pasztetu:
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa, aż będą miękkie. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie łączymy z grzybami i rybą. Całość mielimy w maszynce.
Do rybnej masy wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, ostrą papryką, sosem sojowym oraz koperkiem. Wlewamy bulion rybny i wyrabiamy składniki na jednolitą masę. Jeżeli będzie za sucha, dolewamy jeszcze trochę bulionu.
Masę przekładamy do formy i wyrównujemy jej wierzch. Pieczemy przez półtorej godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia na kratce, a następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy z chrzanem i świeżym pieczywem razowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam