Prosty sposób na puszysty biszkopt
Smakowity biszkopt wielokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze mogliby zajadać go bez końca. Mało kto spodziewałby się, że puszystość specjału w znacznej mierze zależy od tego, jakich jajek użyjemy podczas przygotowań.
Jak zrobić idealny biszkopt?
Biszkopt uchodzi za wyjątkowy smakołyk, który cieszy się sporą popularnością. Nie bez powodu kilkukrotnie pojawiał się na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o prostym przepisie na wyborny biszkopt .
Tym razem nasza uwaga skupi się na kwestii puszystości. Sekret tkwi w jajkach. Najlepiej wybierać wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu . Jajka z innych chowów są znacznie mniejsze, a ich białko jest mniej kleiste. Biszkopt z ich dodatkiem niestety nie będzie już tak puszysty.
Wiejskie jajka mają jeszcze jedną przewagę. Mianowicie są one o wiele smaczniejsze. Dzięki temu nasz biszkopt również wiele zyska w tym zakresie. To jednak nie koniec porad dotyczących tego ciasta. Jedną z kluczowych wytycznych jest to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową .
Podczas ubijania białek musimy pamiętać także o dodatku soli. Resztę składników należy umieszczać partiami. Przepis na idealny biszkopt jest niezwykle łatwy. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania kultowego specjału?
-
6 jajek
-
220 g cukru
-
170 g mąki pszennej
-
80 g mąki ziemniaczanej
-
5 g proszku do pieczenia
-
30 ml oleju
-
30 ml wody
-
odrobina soli
(Canva / Miuda_21)
Przepis na idealny biszkopt jest banalnie prosty
Na początku białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo wzbogacamy je o cukier. Kiedy kolor stanie się perłowy, wówczas pojedynczo dodajemy żółtka . Po ubijaniu powinniśmy otrzymać jednolitą masę.
Do ubitych jajek przesiewamy oba rodzaje maki i proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy. Następnie składniki wzbogacamy o wodę i olej. Kontynuujemy mieszanie, tak aby otrzymać spójne ciasto .
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Powinien on trochę z niej wystawać. Do naczynia przelewamy ciasto na biszkopt. Wierzch wyrównujemy. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Biszkopt powinniśmy piec przez około 40 minut. Kiedy będzie gotowy, możemy go obrócić do góry dnem. Wówczas będzie bardziej równomierny. Godny uwagi jest również tradycyjny przepis na biszkopt .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: I Live Bake; Kuchnia Lidla