Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o naleśnikach z dżemem. Ten farsz jest 100 razy lepszy na śniadanie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.04.2025 08:00

Zapomnij o naleśnikach z dżemem. Ten farsz jest 100 razy lepszy na śniadanie

naleśniki z farszem
Fot. Shutterstock/rainbow33

Oto doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Serwujemy na nie naleśniki – ale nie zwykłe, na słodko. Odpowiedni farsz zmienia je w pełny, wytrawny i pełnowartościowy posiłek. 

Naleśniki z twarogiem

Któż nie lubi zacząć dnia od naleśników na słodko? Niestety, nie jest to najlepszy pomysł na pożywne śniadanie. Mączne danie z przetworami owocowymi to dużo węglowodanów, w tym cukru, a przy tym zero błonnika i prawie tyle samo białka.

Z całego pomysłu zostawiamy więc naleśniki. Na farsz proponujemy jednak twaróg z odpowiednimi dodatkami. Dostarcza on białka, a przy tym wapnia i składników odżywczych. A dzięki eliminacji cukru, insulina nie szaleje w naszej krwi po posiłku, a organizm nie domaga się od razu kolejnych przekąsek.

naleśniki na słodko
fot. Canva
Posiekaj kapustę pekińską i dodaj 4 składniki. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

Pożywne śniadanie z naleśników

Połączenie twarożku i ogórka może coś przypominać miłośnikom kuchni greckiej. Nabiał łączy się z ogórkami w sosie tzatziki. Dodajemy więc nieco przypraw charakterystycznych dla tego właśnie sosu, twarożku jako sposobu na zmianę konsystencji. Wychodzi z tego lekka, letnia potrawa.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kostka twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 długi ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
smażenie naleśników
fot. Canva

Naleśniki na śniadanie

Do mleka dolewamy szklankę wody i wybijamy jajko. Solimy szczyptą soli i mieszamy na jednolity płyn. Przesiewamy do niego mąkę i ręcznie wyrabiamy rzadkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąkę.

Naleśniki wysmażamy i układamy w stosik. Ogórek ścieramy na tarce na sitko. Zasypujemy solą i odciskamy, kiedy puści sok. Na tarce ścieramy również rzodkiewki.

ciasto na naleśniki
fot. Canva

W misce widelcem rozdrabniamy twaróg z łyżką śmietany. Łączymy z odciśniętym ogórkiem, rzodkiewką i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i startym na tarce czosnkiem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Farsz układamy na naleśnikach, a te ostatnie zawijamy w rulon. Dobrze jest podawać je polane jogurtem naturalnym i posypane szczypiorkiem. 

Wypróbuj też przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej i pierś kurczaka zapiekaną z ziemniakami.

naleśniki z serem
fot. Canva