Klasyczny przepis na biszkopt
Biszkopt to delikatne, lekkie ciasto na bazie jajek z dodatkiem mąki i cukru, które jest świetną bazą do przyrządzenia tortów, jak i ciast z galaeretką na zimno lub na ciepło. Dodatkowo biszkopt może posłużyć do wyrobienia małych biszkopcików, które będą idealnym ciasteczkami do herbaty lub kawy. Wypróbuj nasz przepis na biszkopt, a przekonasz się jakie łatwe będzie przygotowanie ciast w domu!
Do biszkoptu potrzebne będą
Składniki:
- 4 jajka- 2 łyżki wody- szklanka cukru- pół szklanki mąki pszennej- pół szklanki skrobi ziemniaczanej- szczypta proszku do pieczenia- bułka tarta- margaryna
Przygotowanie biszkoptu
Do miski wsyp mąkę i dodaj do niej skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka na sztywną pianę, dodaj stopniowo i powoli cukier, miksując dodawaj pojedynczo żółtka.Zmieszaną mąkę ze skrobią ziemniaczaną dodawaj w małych ilościach i powoli do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką na końcu dodaj wodę i zamieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły, zrób to w miarę delikatnie.Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, przygotowaną masę wylać do tortownicy. Włożyć do nagrzanego pierkania do 180 stopni i piec przez około 30 minut w opcji góra-dół. Po upływie 30 minut, wbić drewniany patyczek na środek biszkoptu i wyciągnąć i sprawdzić, czy jest mokry, jeśli tak to zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku. Gdy biszkopt będzie już upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj przygotowanego ciasta, niech chwilę tam odpocznie przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjąć z piekarnika, aby ostygł, a następnie należy go wyjąć z tortownicy.
Ciemny biszkopt
Jeśli chcesz, aby podstawa twojego ciasta była ciemna, spróbuj wykonać biszkopt kakaowy.
Składniki:
- 4 jajka- 2 łyżki wody- szklanka cukru- łyżka ciemnego kakao- pół szklanki mąki pszennej- pół szklanki skrobi ziemniacznej- szypta proszku do pieczenia- bułka tarta- margaryna
Przygotowanie ciemnego biszkoptu
Jeśli chcesz przygotować biszkopt kakaowy zrób go w ten sam sposób co biszkopt jasny, ale w poczkątkowej fazie mieszania mąki z mąką ziemniaczaną dodaj do tego również łyżkę kakako, dalej postępuj tak jak w opisany powyżej sposób.
Każdy biszkopt potrzebuje odpowiedniego nasączenia
Poniżej zobaczysz jak przygotować poncz do spulchniania biszkoptów.
Składniki:
- 4 łyżki rumu- 2 łyżki wody- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wysmarować nim wierzch biszkoptu.