Smakosze.pl Porady Prosty sposób siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone
canva/Rrrainbow

Prosty sposób siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone

17 lipca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Ogórki kiszone to kultowy smakołyk, którego wręcz nie może zabraknąć w naszych spiżarniach. Jakiś czas temu swoim sposobem na ten dodatek podzieliła się sama siostra Anastazja. Słynna zakonnica dla wielu Polaków jest prawdziwym autorytetem w dziedzinie kulinariów.

Kiszenie ogórków to prawdziwa sztuka. Swoim wyjątkowym sposobem na ten przysmak podzieliła się sama siostra Anastazja. Słynna zakonnica jest autorką wielu książek o tematyce kulinarnych, z jej przepisów korzysta już cała Polska. Jaki jest jej sposób na idealne ogórki?

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Sposób siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone

Aby przygotować perfekcyjne ogórki kiszone, należy zdaniem siostry Anastazji zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ważne jest znaleźć zarówno odpowiednie warzywa, jak i słoiki.

Te drugie koniecznie muszą być całe, czyste, bez odprysków, pęknięć lub śladów rdzy. Warzywa trzeba kupić świeże. Ważne, aby nie były przegniłe i uszkodzone. Najlepiej jest kupować je u zaufanego sprzedawcy.

Siostra Anastazja zaznacza również, że jeśli warzywa wyglądają dobrze i nie ma w nich np. pustych miejsc przy pestkach, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przetwory z tych ogórków nam wyjdą. Poniżej podajemy przepis na ogórki kiszone według siostry Anastazji.

Przepis na ogórki kiszone wg. siostry Anastazji

Składniki:

  • ogórki

  • czosnek

  • koper

  • chrzan

Zalewa:

  • 1 l przegotowanej zimnej wody

  • łyżka soli

Sposób wykonania:

Umyj ogórki i kiper. Obierz i rozdrobnij chrzan i czosnek. Ogórki ułóż pionowo w słoikach jaśniejszym końcem do góry.

Do każdego słoika dodaj 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu oraz małą gałązkę kopru. Słoje zalej zalewą, dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.

Polecamy również przepis na ogórki na słodko oraz klasyczne korniszony.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: deon

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy