Prosty trik, by cytryna dłużej zachowała świeżość
Cytryna jest owocem, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Nieodpowiednio przechowywana niestety szybciej się psuje. Warto zastosować pewien trik, który przedłuży jej świeżość. Do jego zastosowania potrzebujesz miski i wody.
Cytrynę wykorzystujemy nie tylko do herbaty czy jako dodatek do wody, To owoc, który dodajemy również do deserów czy dań wytrawnych. Zaskoczeniem może być fakt, że w niektórych przepisach dorzuca się ją również do cytryny.
Cytryna ma niesamowite właściwości. Na jej bazie można przygotować napój oczyszczający tętnice , którego receptura jest bardzo stara, ale też niezwykle skuteczna.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jak przechowywać cytrynę?
Większość osób wkłada cytrynę do miski z owocami lub wkłada je po prostu do lodówki. Okazuje się, że nie jest to najlepszy sposób na ich przechowywanie. Jeśli chcesz zachować jej świeżość na dłużej, zastosuj prosty trik.
Przechowywanie cytryn w lodówce nie jest najgorszym pomysłem, jednak przed włożeniem ich do niej, warto najpierw nalać zimną wodę do miski i włożyć do niej owoc. Sprawi to, że owoc nie będzie szybko wysychać i dłużej zachowa świeżość.
Naczynie z cytryną należy włożyć do lodówki . W takich warunkach może spędzić nawet kilka tygodni.
Jakie właściwości ma skórka z cytryny?
Jeśli jednak zauważysz, że cytryna nieco się popsuła, zawsze możesz wykorzystać jej skórkę. Pozornie nieprzydatna jest jednak niezwykle aromatyczna. Następnym razem zamiast wyrzucać skórkę, spróbuj przygotować z niej dodatek do ciast. W bardzo prosty sposób ze skórki owocu można zrobić kandyzowany przysmak.
Składniki:
-
skórka z ok. 5 cytryn,
-
szklanka cukru,
-
szklanka wody.
Źródło: Canva (iPandastudio, Getty Images Signature)
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i sprzątamy owoce. Obieramy skórkę obieraczką do ziemniaków tak, by zebrać tylko żółtą część. Białe albedo jest bowiem dość gorzkie.
Kroimy skórkę w drobną kostkę. Wrzucamy skórkę do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kwadrans.
Odcedzamy, zalewamy drugą szklanką wrzątku, dodajemy cukier, mieszamy co jakiś czas i gotujemy do momentu, aż cała woda wyparuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: stylzycia.radiozet.pl