Przepis na kiszone jabłka po ukraińsku
Kiszone jabłka nazywane są słowiańskim przysmakiem. Mało kto jednak pamięta o tym deserze. Choć zazwyczaj decydujemy się zamykać w słoikach warzywa, nietuzinkowy smak kiszonych owoców zachwyci każdego. Te przetwory otworzone zimą od razu przywołają wspomnienia lata.
Latem, gdy mamy możliwość jedzenia świeżych owoców i warzyw, powinniśmy z tego czerpać pełnymi garściami. Szczególnie warto sięgać po jabłka, które o tej porze roku można zrywać prosto z drzewa. Już zjedzenie jednego dziennie przynosi bowiem niesamowite rezultaty.
W wakacje Polacy bardzo chętnie wybierają papierówki, które kojarzymy właśnie z beztroskim czasem dzieciństwa i wakacjami na wsi. Papierówki rzeczywiście są bardzo zdrowe i jeśli nie mam żadnych przeciwwskazań do ich jedzenia, powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jakie jabłka wybrać do kiszenia?
Kiszone jabłka dla niektórych mogą wydawać się dość niecodziennym wyborem, warto jednak po nie sięgać. Żeby odpowiednio przygotować się do tego przedsięwzięcia, należy wybrać odpowiednie jabłka i zaopatrzyć się w słoiki.
Lepiej postawić na owoce, które nie są nadpsute czy stare, nie mogą być też zbyt duże. Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest zerwać je prosto z drzewa. W przypadku braku takiej opcji, warto udać się po nie do sprawdzonego warzywniaka.
Czy kiszone jabłka są zdrowe?
Każdy wie, że kiszonki są zdrowe, należy jednak uważać z jedzeniem ich na pusty żołądek. Kiszone jabłka mogą świetnie wpłynąć na nasz organizm, gdyż wspomagają pracę jelit i pozwalają pozbyć się cholesterolu czy zaparć. To jednak nie wszystkie ich zalety.
Jedzenie kiszonych jabłek może zapobiec miażdżycy, powinny je również spożywać osoby z chorym sercem czy po zawale. Jabłka przygotowane w ten sposób wspomogą też odchudzanie przyspieszając przemianę materii.
Źródło: Canva (Arkady)
Jakich składników potrzeba do przygotowania kiszonych jabłek?
Kiszone jabłka po ukraińsku smakują wybornie przez dodatki, które podkręcają ich smak.
12 jabłek
12 liści porzeczki
10-12 liści wiśni
10-12 liści winogron
2 kawałki kory cynamonu
1 litr wody
30 g soli kamienna niejodowana
Jak przygotować kiszone jabłka po ukraińsku?
Na początek ułóż korę cynamonu i część liści na dnie słoika i poprzekładaj je umytymi jabłkami i pozostałymi liśćmi.
Całość zalej wcześniej zrobioną solanką (pomieszaj ze sobą litr wody i 30 g soli), tak by jabłka nie wystawiały ponad jej powierzchnię. Tak przygotowane przetwory odstaw na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadu.pl; hajduczeknaturalnie.pl