Smakosze.pl
Słowiański przysmak, czyli kiszone jabłka

Canva (nitrphotos)

Przepis na kiszone jabłka po ukraińsku

21 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kiszone jabłka nazywane są słowiańskim przysmakiem. Mało kto jednak pamięta o tym deserze. Choć zazwyczaj decydujemy się zamykać w słoikach warzywa, nietuzinkowy smak kiszonych owoców zachwyci każdego. Te przetwory otworzone zimą od razu przywołają wspomnienia lata.

Latem, gdy mamy możliwość jedzenia świeżych owoców i warzyw, powinniśmy z tego czerpać pełnymi garściami. Szczególnie warto sięgać po jabłka, które o tej porze roku można zrywać prosto z drzewa. Już zjedzenie jednego dziennie przynosi bowiem niesamowite rezultaty.

W wakacje Polacy bardzo chętnie wybierają papierówki, które kojarzymy właśnie z beztroskim czasem dzieciństwa i wakacjami na wsi. Papierówki rzeczywiście są bardzo zdrowe i jeśli nie mam żadnych przeciwwskazań do ich jedzenia, powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jakie jabłka wybrać do kiszenia?

Kiszone jabłka dla niektórych mogą wydawać się dość niecodziennym wyborem, warto jednak po nie sięgać. Żeby odpowiednio przygotować się do tego przedsięwzięcia, należy wybrać odpowiednie jabłka i zaopatrzyć się w słoiki.

Lepiej postawić na owoce, które nie są nadpsute czy stare, nie mogą być też zbyt duże. Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest zerwać je prosto z drzewa. W przypadku braku takiej opcji, warto udać się po nie do sprawdzonego warzywniaka.

grapes-690230 1920

Zaskakująca cena za kiść winogron

CZYTAJ DALEJ

Czy kiszone jabłka są zdrowe?

Każdy wie, że kiszonki są zdrowe, należy jednak uważać z jedzeniem ich na pusty żołądek. Kiszone jabłka mogą świetnie wpłynąć na nasz organizm, gdyż wspomagają pracę jelit i pozwalają pozbyć się cholesterolu czy zaparć. To jednak nie wszystkie ich zalety.

Jedzenie kiszonych jabłek może zapobiec miażdżycy, powinny je również spożywać osoby z chorym sercem czy po zawale. Jabłka przygotowane w ten sposób wspomogą też odchudzanie przyspieszając przemianę materii.

Kiszone jabłka

Kiszone jabłka

Źródło: Canva (Arkady)

Jakich składników potrzeba do przygotowania kiszonych jabłek?

Kiszone jabłka po ukraińsku smakują wybornie przez dodatki, które podkręcają ich smak.

  • 12 jabłek

  • 12 liści porzeczki

  • 10-12 liści wiśni

  • 10-12 liści winogron

  • 2 kawałki kory cynamonu

  • 1 litr wody

  • 30 g soli kamienna niejodowana

Jak przygotować kiszone jabłka po ukraińsku?

Na początek ułóż korę cynamonu i część liści na dnie słoika i poprzekładaj je umytymi jabłkami i pozostałymi liśćmi.

Całość zalej wcześniej zrobioną solanką (pomieszaj ze sobą litr wody i 30 g soli), tak by jabłka nie wystawiały ponad jej powierzchnię. Tak przygotowane przetwory odstaw na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl; hajduczeknaturalnie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >