Smakosze.pl Produkty Przenigdy na nim nie smaż. Na patelni zmienia się w truciznę
Fot. Canva/Africa Images

Przenigdy na nim nie smaż. Na patelni zmienia się w truciznę

1 grudnia 2024

Nasze prababki znały głównie smalec i masło, ale już w czasach babć uwaga kucharzy i ekspertek od żywienia zaczęła zwracać się ku olejom roślinnym. Dziś używamy ich powszechnie. Niektórych – zbyt powszechnie, bo na niektórych olejach nie wolno smażyć.

Na jakim oleju smażyć

Jeszcze w miarę niedawno o tłuszczu mówiło się źle albo wcale . Jego obecność w naszej kuchni była wstydliwą tajemnicą – wszyscy go używali, ale mówiliśmy o tym niechętnie. Dietetycy zaś potępiali jego użycie w czambuł.

Dziś na szczęście sytuacja się nieco odwróciła. Wrogiem numer 1 w naszej diecie stał się – zasłużenie – cukier . O tłuszczach wiemy zaś, że są nam niezbędne, bo dostarczają wiele składników odżywczych, których tak bardzo potrzebujemy.

masło klarowane
fot. Canva
Stosuję patent Gessler, mój karp nie ma ości i nie smakuje mułem. Nie muszę moczyć w mleku

Oleje dobre do smażenia

Warto przypomnieć nieco teorii. Tłuszcze mają cechę, która nazywa się punkt dymienia . Im wyższy, w tym wyższej temperaturze olej zaczyna się przypalać. Ponieważ chcemy smażyć na nieprzypalonym, na patelnię trzeba nalać takiego, który ma wysoki próg dymienia.

Smalec i masło klarowane są tutaj dobrym wyborem. Z masła nieklarowanego dość szybko zrobimy masło palone , które bardzo przydaje się w kuchni (choćby do jajek po turecku), jednak do smażenia już nieco mniej. Najgorzej jest zaś z niektórymi olejami roślinnymi – ale nie wszystkimi.

Na jakim oleju nie wolno smażyć

Pewnie najczęstszym dziś tłuszczem na naszych patelniach jest olej rzepakowy . Byłby on całkiem dobrym wyborem, gdyby nie to, co pokazują ostatnie badania. Zdarza się niestety trafić na zanieczyszczony produkt, który już we w miarę niskich temperaturach wydziela rakotwórcze substancje. Jeszcze gorzej jest z olejem słonecznikowym, który degraduje się już od 100 stopni, a palić zaczyna w ok. 170 – za wcześnie jak na prawdziwe smażenie.

Absolutnie na patelnię nie lejemy zaś zdrowych olejów z pierwszego tłoczenia , np. z pestek dyni, a nawet świeżej wysokiej jakości oliwy extra vergine . Jest ona niezmiernie wręcz zdrowa i przydatna w naszej diecie – ale używana na surowo, np. do sałatek albo maczania pieczywa. Szukajmy więc olejów wysoko rafinowanych, najlepiej opisanych jako te, na których można smażyć.

Wypróbuj też przepisy na schab faszerowany i surówkę z pora .

butelki oleju
fot. Canva
Żadna mizeria, żadne buraki. Do schabowych najlepszy jest ten dodatek
Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy