Żadna mizeria, żadne buraki. Do schabowych najlepszy jest ten dodatek
Do jedzenia kotletów schabowych nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak, jakie są najlepsze dodatki do schabowego? Okazuje się, że wcale nie mizeria ani buraki. Teraz ze schabowym zjesz doskonałą w smaku kapustę.
Jak schabowy, to tylko z tym dodatkiem
Kotlet schabowy od lat jest uwielbiany przez Polaków. Mięciutkie mięso i chrupiąca skóra to cechy, które wyróżniają to lubiane danie obiadowe. Pasują do niego ziemniaki i surówka. Wiele osób schabowego jada z mizerią, czy z burakami.
Jednak warto przypomnieć sobie o dodatku, który uznawany jest za najlepszy do kotletów schabowych. Mowa o kapuście zasmażanej. Z dodatkiem cebuli i koperku będzie wspaniale smakować do schabowego. Taki obiad stanie się hitem w każdym domu.
W Krakowie mają dość Makłowicza. Powód nie mieści się w głowieJak zrobić białą kapustę zasmażaną do schabowego?
Składniki:
- mała główka kapusty
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- sól
- pieprz
- cukier
Z kapusty wytnij głąb i pozbądź się zewnętrznych liści. Poszatkuj ją, przełóż do garnka, wlej wodę i dodaj sól, pieprz i cukier. Gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka.
Dopraw sokiem z cytryny lub octem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dołóż do kapusty. Następnie przygotuj zasmażkę z masła, maki i reszty masła. Przełóż ją do garnka z kapustą, wsyp posiekany koperek, wymieszaj i podawaj.
Kapusta do schabowego najlepsza
Kapusta do schabowego pasuje idealnie. Podkreśla smak mięsa i sprawia, że taki obiad każdy zje z prawdziwą przyjemnością. Wiele osób nie wyobraża sobie innego dodatku do tego lubianego dania. Żadna surówka nie smakuje tak dobrze ze schabowym, jak kapusta.
Dlatego zrób ją zgodnie z tym prostym przepisem. Kilka składników zapewni pyszny efekt na talerzu. Sięgniesz raz po tę recepturę i już często będziesz do niej wracać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, kurczaka i sera. Polecaliśmy kuchenny sposób na dorodne storczyki.
Źródło: pysznosci.pl